Григор Димитров ще има отлична възможност да защити титлата си от турнира в Стокхолм. В първия полуфинален мач на надпреварата българинът се наложи с 2:0 сета (6:3, 7:5) над Бърнард Томич (Австралия) и се класира за своя шести финал на ниво АТП.

Мачът започна перфектно за българина, който проби подаването на съперника още при първия му сервис. До края на частта Томич така и не успя да намери ритъма си на игра, а ударите му от основна линия не затрудняваха по никакъв начин Григор.

Още в първите минути на втори сет обаче 21-годишния австралиец показа напълно преобразено лице. Ударите му бяха далеч по-тежки и често „кацаха” на линиите. Българинът не успя веднага да се нагоди на по-високото темпо и допусна пасив от 2:5 гейма. В следващите минути хасковлията обаче доказа, че неслучайно е един от най-добрите и непримирими тенисисти в света. Той не само успя да върне пробива, но спечели и следващите пет последователни гейма, с което си гарантира й крайната победа.

В спор за титлата в шведската столица,  Димитров ще се изправи срещу победителя от мача между Томаш Бердих (Чехия) и Матиас Махингер (Германия), които играят по-късно днес.

Финалът ще започне в неделя (19 ноември) от 16:00 ч. и ще бъде предаван пряко по btv Action.

Благодарение на днешния успех, първата ни ракета си осигури 49,770 евро от наградния фонд и 150 точки за световната ранглиста, които обаче няма да прибави към актива си, тъй като има да защитава общо 250 от миналия сезон.

Любопитна подробност е, че тази година Григор Димитров спечели три трофея, всеки от които на различна настилка – в Акапулко (твърди кортове), в Букурещ (клей) и в Куинс (трева). Ако утре успее да грабне титлата, той ще се превърне в единтсвения тенисист през сезон 2014, успял да триумфира на всички четири настилки, включително и в зала.