Русия обяви, че забранява влизането на руска територия на китайски граждани, считано от 20 февруари, предадоха световните агенции. Това е нова драстична мярка, целяща да спре разпространението на коронавируса, появил се първо в Китай, отбелязва Франс прес, съобщава БТА.

"Влизането на китайски граждани през руските правителствени граници се преустановява временно от 20 февруари за командировки, частни пътувания, пътувания с цел учение или туризъм", заяви Татяна Голикова, вицепремиер, отговарящ за здравеопазването в руското правителство.

Централната китайска провинция Хубей пък обяви, че ще приложи още по-драстични мерки за издирване на пациенти с температура с оглед възпиране на разпространението на новия коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Синхуа.

Властите на Хубей ще проверяват данните за всички пациенти с температура, посетили лекар от 20 януари насам. Ще се проверяват и случаите на пациенти, купили без рецепти, медикаменти срещу кашлица и температура както в обикновените аптеки, така и в онлайн аптеките. Откритите хора ще бъдат прегледани и ако е необходимо поставени под карантина или хоспитализирани.

Същевременно в Женева представителят на Световната здравна организация по въпросите на извънредните ситуации Майк Райън заяви, че строгите мерки, взети от Китай, са забавили разпространението на коронавируса зад граница с две-три седмици, предаде ДПА. Що се касае до круизния кораб "Даймънд принсес", поставен под карантина в Йокохама, в Япония, Райън каза, че това "е злощастно събитие случващо се на кораба" и припомни, че корабите и хотелите са среда, благоприятстваща заразата. Райън подчерта, че е важно да се извлекат поуки от този случай.

Посланикът на Китай в Брюксел Чжан Мън пък заяви, че икономическото въздействие от епидемията от коронавируса ще бъде ограничено, краткотрайно и управляемо, предаде Ройтерс. Той допълни, че Пекин има достатъчно ресурси да се намеси в тази насока, ако е необходимо.

Германия обяви, че изпраща втора доставка на медицинска помощ за Китай заради коронавируса, заразил над 73 000 души, предаде Асошиейтед прес. Външният министър на Германия Хайко Маас каза, че правителството праща 8,7 тона медицински помощи на стойност 150 000 евро, в това число защитно облекло и дезинфектанти.

Френската фармацевтична компания Санофи пък обяви, че се асоциира с американското министерство на здравеопазването за разработването на ваксина срещу новия коронавирус, предаде Франс прес. За целта Санофи ще използва технологията си за рекомбиниране на ДНК, за да ускори разработването на потенциална ваксина срещу вируса COVID-19.