Заведеното от граждани дело срещу Столична община заради мръсния въздух в столицата бе отложено за 11 май. Причината - експертка, участвала в изготвянето на заключението за оценката на мерките, които общината прилага, е работила върху програмата, породила тези мерки.

Делото бе заведено от граждани, обединени в НПО-то "Група за чист въздух" като колективен иск към Столична община. На заседанието днес обаче адвокатите им оспориха направената екпертиза.

"Би било неуместно, дори невъзможно този експерт да дава оценка на своята работа", обяснява адвокатът Димо Господинов.

Съдът се съгласи с този довод и назначи нова комбинирана експертиза, която да прецени дали са адекватни предложените мерки, имало ли е замърсяване, спазват ли се нормите за качество и указаните в закона и наредбите действия, когато то достигне критични равнища.

Съдът обаче попита и представителите на НПО-то дали имат готовност за споразумение с общината. Те не виждали пречка за тази възможност, но трябва да се разгледат конкретните условия.

Ключово за това дело е, че то се води срещу старите мерки и старото ръководство на Столична община. Ръководството е същото, но програмата на Фандъкова е претърпяла промени.

Адвокатите на ищците обаче поискаха и отчет на СО за мерките, които съдът наложи привременно още май миналата година - за миене на улиците на града. Няма ясно каква бройка са били те, особено в по-меката зима тази година.