Националната агенция по приходите става поредната държавна структура, която започва активна работа по случая "Васил Божков" и неговия хазартен бизнес. Приходната агенция е наложила запори върху дялове на свързани с Божков две компании, съобщи днес "Капитал".

Проверка на Клуб Z също показа, че на 6 февруари данъчните са решили да наложат рестрикцията за "Вабо 2012". Компанията, чието име е очевиден акроним от първите две букви на двете имена на бизнесмена, е еднолична негова собственост и чрез нея той контролира вече известната "Национална лотария". Тя е собственик на "Лотария БГ" ООД и "Вабо 2017" ООД. Именно там са запорирани дяловете й - 43 272 018 във "Вабо 2017" и 2550 в "Лотария" БГ.

Втората компания, попаднала на прицела на НАП, е "Евробет партнърс" ООД, пише още "Капитал". Чрез него Божков притежава мажоритарен дял от компанията за залагания "Евробет". Другите собственик в компанията е гръцкият дългогодишен партньор на Божков - Интралот глобал холдингс, на Сократис Кокалис. Информация за запора все още не се е появила официално в Търговския регистър.

Основанието, което изтъква НАП за запорите е с интересна формулировка - "предполагаеми публични вземания". На практика това означава, че  агенцията вече е направила проверка на компаниите, но още не е издала акт с решение. Датата на запорите предполага, че ревизиите са започнали преди това, но точна дата не се съобщава. Припомняме, че до момента приходната агенция не е съобщавала да е намирала нарушения в хазартните фирми на Божков през цялото време на съществуването им.

По информация на Клуб Z от прокуратурата има разпореждане за ревизии на дружествата на Божков. Извършвали се десетки такива, като очакванията са да бъде открито нарушение (за каквото не е съобщено). Запорите нямат общо с несъбраните държавни такси от "Националната лотария", за което се "грижи" комисията по хазарта, а не данъчните.

Клуб Z потърси НАП за повече разяснения относно запорите, кога са започнали проверките и какви са нарушенията, които са констатирани. Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров посочи, че на този етап няма да коментира темата.

На практика действията на НАП ще могат единствено да ограничат Васил Божков от нататъшно разпореждане с дяловето му - няма да може да продава или да прехвърля. 

Интересното обаче е, че въпреки че компаниите са свързани с хазартния бизнес на Божков, те не участват пряко в него. Първата фирма - "Вабо" 2012, на практика няма самостоятелна дейност и приходите й са само от дивиденти. "Евробет партнърс" пък е само собственик на дружество, което има хазартен интерес. 

Божков има седем обвинения, като едно от тях е за пране на пари, както и за заплахи, изнудвания, принуда, неплащане на такси и др.