Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Осем формации се шмугват в парламента след последния вот. Две ярко националистически – "Атака" и Партиотичен фронт, една, която мимикрира в каквото дойде – "България без цензура",  една съвсем новородена – АБВ, една илюзия за синьо – Реформаторският блок, и „големите“ - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Най-купеният според наблюдатели вот роди имитация на разнообразие и вкара отново близо до властта отдавна копнеещи или забравили за нея. Възкръснаха политически трупове. Традиционни хамелеони отново смениха носията. Заложиха на популизъм и им се получи.

Повечето от изброените имаха две предизборни мантри – "вън ДПС от властта" и "долу Борисов от ръководството на държавата". Посланията бяха ясни. За едните Борисов и неговото правителство са охранили и отгледали модела #КОЙ. За другите Борисов е за затвора и когато и да влезе там, все ще е късно. Епитетите няма да ги споменавам, за да не отнеса някой съдебен иск.

И сега да погледнем от днешна дата.

В парламента е пълно с партии, които чудесно могат да бъдат опозиция на следващата власт. Няма нито една формация, която да управлява. Обикновен факт. Несъвместими програми правят опит да се вплетат една в друга с една единствена цел – хамелеоните да се докопат до властта. Борисов вече не е нежелан. Не е и „капут“. Даже съвсем си става за премиер. Всички го казват. А за ДПС – никой не иска ДПС. Но Борисов  е диалогичен – нямало да прави коалиция срещу никоя партия, защото бил страдал от същото. Изведнъж всички станаха добри, мъдри и сговорчиви.

Несъвместимите се завиват с транспарант „национална отговорност“ и ни плашат с Торбалан под формата на нови избори.  Всички, дори и най-непримиримите, редят в един глас апокалиптични заклинания за катастрофа в държавата, ако има нов избор.

Ни#KОЙ не иска избори.  

Между другото - поредната катастрофа. Когато миналата година гръмнаха протестите срещу Орешарски, същата мантра закрепи кабинета на #КОЙ. А някои, като днешният премиер Близнашки, искаха незабавна оставка и нови избори. Сега Близнашки пее в хора на националната катастрофа. И се нарежда до онези, които миналата година искаше да сваля с трясък. Без компромис. И без опасност от апокалипсис. Явно властта успива. И води до диалогичност. Другата дума за сговор и задкулисие.  

Кой е казал, че Реформаторите трябва да участват в кабинет? Кой е казал, че гласоподавателите им искат дружба с ГЕРБ? Същото се отнася и за искрените почитатели на Патриотичния фронт. Не си спомням в предизборните послания на едните и другите да фигурираше „национално-отговорното поведение – прегръдка с Борисов“. Ако го бяха казали преди изборите, сега щяха да си седят вкъщи. Следователно, вероятно мястото им е там.  Защото са излъгали и сега се опитват да ни вменят, че сме глупави и това, което наричаме Гол Цар, всъщност е Голямата политика.

Сега да погледнем ситуацията през обикновени житейски примери.

Много хора крепят неудовлетворяващи семейства, пълни с обиди и скандали, „заради децата“. После децата им казват, че е било по-добре да се разведат. И че е крайно време да си признаят истинската причина за отстояването на статуквото – реалното нежелание за промяна. И страх. 

Няма как да направиш нещо смислено с някой, който непрекъснато те нарича с най-нисши имена и ти показва, че не ти вярва, не те харесва и не те обича.  

И няма как политиката да е различна от живота. Само че последствията са за повече от един човек.

Ако я нямаше тая наркоманска жажда за власт при всички допълзяли до Народното събрание, нещата щяха да са много прости.

Като в белота. Всички казват пас, хвърлят картите и ново раздаване. Никой не обещава следващото да донесе „всичко коз“. Раздава се докато дойдат карти.  

А сега, ако има ново гласуване, нещата може и да станат по-нормални. Някои няма да влязат в парламента. Други може и да си увеличат процента. 

Най-важното – тези избори ще са без пари. Без пари под масата. Партиите тъкмо са се охарчили и сега няма от къде да извадят пачки за корупция на вота.

Това е всъщност така наречената от тях „национална катастрофа“. Да отидат на избори, без плащане.

Това е ужасът на партиите. Както за двойкаджиите да отидат на изпит без „пищов“.

И понеже не могат да кажат – нямаме пари за избори, ни казват – държавата ще фалира при следващи избори.

И някак пропускат да обяснят дали ще е по-малка катастрофа управление на Борисов, Цветанов, Радан, Москов, Кунева, Корман, Валери Симеонов, Каракачанов, Джамбазки, Слави Бинев, прикрит Бареков, мълчаливо съгласен Местан.  Добре ли звучи тази „национално отговорна комбинация“ от жадни за кресла, които, разбира се, ще похапнат власт единствено и само за наше добро.   

Да, бе.

Ще ги питам догодина, когато „изведнъж“ решат, че най-национално отговорно е да има нови избори, заедно с местните.  Ще ги питам какво ще се е променило тогава. Защо ще е по-удобно?

И отговорът ще е само един – понапълнихме партийните каси и сме готови за „агитация“.

Коментарът е от фейсбук профила на Миролюба Бенатова. Клуб Z го публикува с разрешение от автора.

Ключови думи

Коментари

Добре дошли в българския "Туин Пийкс". ГЕРБ готви правителство, негласно подкрепено от ДПС МНОЗИНСТВО В ПАРЛАМЕНТА ГЕРБ-84 ПФ -19 ББЦ/ЛИДЕР-14 /виж ДПС/ ДПС-38 /извън споразуменията, минимум 300 дни срещу запазване на „Корпорацията“/ Независим-1 =156 Яне Янев изчисли в БЛИЦ: Борисов ще стане премиер с поне 180 гласа /като мисли , че реформаторите ще се хванат на въдицата!/ ДАНО НЕ СЪМ ПРАВ!

33

Костов навремето, понеже хич "не се месеше" на съдебната власт и на медиите, затова натъпка на всякъде свои персонални протежета с промити мозъци в оня стил от края на 90-те години - нетолерантност, безпалдонност, пренебрежение към правила и към права, грубо налагане на собствено мнение и т.н. И Бенатова е от това поколение, те замениха явно партийно оцветените кадри на БКП и ДС в медийте.Ако има разумни и с по-съвременно мислене хора сред журналистическата гилдия- на вас разчитаме. Никой без ваше участие не може, нито да отнеме свободата на медиите, нито да им я даде. Независимост не се осигурява с министерско постановление.

33

А какво пречи и двете нещо да са верни, г-жо журнарлистке ? Вие може да не направите избори и пак да се сблъскате челно с катастрофата. И обратното- може да имате избори и да преплувате през поредната кризисна комбинация. Основният постамент, върху който е построена прочувствената ви статия е неправилен- логически и фактически неправилен. Освен това сте си позволили да изразявате мнението на големи групи хора- избиратели на цели партии- това е прекалено за непрофесионалист. Има и фактически несъответствия в някой от твърденията ви.

Миролюба много греши за парите на партиите.Излиза, че парите на ДПС, БСП, ГЕРБ и свързаната с тях олигархия са свършили? Нищо подобно. А, че до нови избори ще се стигне това е очевидно. За да се унищожи мафията, народа трябва да избере с над 50% РБ или Европа да спре кранчето и да го пуска помалко срещу определени действия и позиции.

съфорумец написа горе-долу това: Сега разбрахме как ще борим мафията- ще я чакаме много години сама да умре от преяждане, а през това време ще викаме дружно: "А дано се задавиш и пукнеш Мафио". Надявам се обаче, че много скоро ще заработи Стомашния Сок на българина, защото той отдавна няма мозък.

Браво

Страхотен материал на Бенатова, ама мрънкачите с промитите мозъци отдолу няма как да го разберат

Развеселен

няма да е зле да има нови избори - ще гласуват около 30% от природонаселението, кака Таня и Гъз Народен ще влезнат в парламента да станат дор до десет партии, а Зелените ще минат заветния 1% за субсидия.

Радостен

Защо да има нови избори? Нали искахте да управлявате, имате и мнозинство и подкрепа от всички без РБ. Или май стана - много кучета а малко кокълче, но след нови избори пак ще е същото. Просто трябва да се научите да се самоизяждате, толкова е лесно - днес една банка утре друга и т.н..

Мирилюба,ако са свършили парите на мафията,защо има още толкова много послушни поръчкови журналисти?

DogWoman

Не съм съгласна изобщо. Искахме ги уж тези избори цяла година. Очаквах 70% активност, а тя беше под 50%. При нови избори ще е малко над 40%. Айде няма нужда - достатъчно надробихме. Единствено ББЦ може да не влезе при нов вот, останалите ще са абсолютно същите. Само дето РБ вече ще са се разпаднали и може и да не додрапат до парламента.

ББ:Аз съм загрижен за страната. Другият вариант е да предложа в парламента правителство на ГЕРБ, пък който го подкрепи, подкрепи ..."

Пичкоманда

много хубава статия, но кому са нужни всички тези пунктуационни и граматически грешки?

s.djam

посочете ги, да не би да имаме разминаване в граматическите правила :-)

kurt

1Точно на мафията парите не са свършили 2 Без да са положени всички усилия за принципно мнозинство - ще е най - малкото неразумно 3 Защо искаме за 1 седмица да се изгладят различия и проблеми - наште проблеми по-малки ли са от тези в Германия и Белгия - отнели 2 и 5 месеца за споразумение ?

Владимир Ненков

Миролюбче, преди да започнеш да даваш ценни мисли и класификации на партии, коя била малка, коя била коля, кои са големите, че в тях да гледаме, защо не вземеш да отговориш на въпроса, защо и как си още репортер, като няма и 1 човек, който да ти вярва и след глупостите ти преди 2-3 години как въобще си жива?!

febra

Не разбирам от какво е недоволна Миролюба... Че няма правителство една седмица след изборите? Че в парламента има повече от една партия и новото правителство няма да е лесно съставено? че на Бойко му е трудно?

тук

Прекрасен анализ и неизказани досега истини. Браво Миролюба!

Чистачът

Някой казват ,че е добър журналист.Но не е. Други ,че е човечна. Не е.Трети, че е безкрупулна, лицемерна и фалшива. Прави са!"На 11 септември 2001 г. Миролюба на висок глас и в екстаз повтаряше “ Е, сега им се е.а майката на американците”! Беше дяволски щастлива и засмяна от гледката на апокалипсиса в Ню Йорк! Сцената се развиваше в нюзрума на Би Ти Ви на фона на кадрите, които показваха в реално време срутването на небостъргачите в Ню Йорк и летящите от прозорците на небостъргачите все още живи хора, опитали се да откраднат няколко секунди живот." Това е Миролюба Бенатова.И я наричат журналист. В нормална държава нямаше да може да излезе на улицата. При нас рони крокодилски сълзи на съчувствие от екрана. Не й вярвайте!

s.djam

Пишете неща, които не можете да докажете. И най-вероятно затова пишете анонимно. Бихме изтрили коментара ви, защото е клеветнически. Но ми се струва, че вие сте един добър урок за наглостта на анонимника...

Амуур

Отдавна се знае за чувствата на Миролюбчето към любимеца на чалгарките, домакинките и секретарките.

febra

Тезата че парите са свършили свършва веднага след раздаването на партийната субсидия

Стамболов

А може би мантрата на авторката е : Без "ББ и Местан няма България?" Има правилни констатации, за други политически субекти, но много неприятно усещане дава пропускането на "по-големите" формации, които вероятно са и по-големи грешници. Колкото до заключението, че изборите биха били най-неудобни за тия, които са свършили парите - това е логично, но цялото внушение на авторката е порочно, грешно, угодническо. Тя иска да каже - плашат се тие, които купуват, а не се плашат ония, които не купуват гласове. А всъщност истината е друга - не се плашат само ония, които просто имат повече пари - много повече! Защото парите по избори не отиват само за "купуване на гласове" - това е един мит, а отиват за функционери, членове на комисии, събития и най-вече за .... платени материали по медиите. Нека има нов вот - тогава клоуна Бюрекоф няма да има депутати в НС, но силно се съмнявам точно тия, които дамата защитава да да печелившите! Напротив. Все повече хора ще гласуват за десните, за прозападните партии, докато се възроди синята мечта. аето това е вече кошмара на тия, които дмта с такава праволинейна апологетика защитава, защото те собствено са не по-малки фалшификати от клоуните, които наеха за да им свършат доста от мръсната работа - ББЦ.

Стамболов

Иначе и аз бих подкрепил нови избори. Те биха изхвърлили от парламента голяма част от излишните играчи и особено ония, които демонстрираха пълно несъответствие между думите и делата си преди вота и след него. Навремето в Османската империя постовете са се продавали. Имало е нещо като ценоразпис на рушвета. Насипва един куп пари, кандидата за властник (бил той турчин, грък или българин), опосква целия си ресурс и се заема да дерибейства в рамките на властта си, за да си върне инвестицията с печалба. В подобна ситуация са и политическите еднодневки - с тази разлика, че те освен финансов ресурс, изчерпват и политическия си ресурс, кредита на доверие на избирателите си и сега са в супер неизгодна позиция. Ако не получат парчето власт, заради което са инвестирали толкова много, просто ще загинат. За това и са готови на всякакво раболепие и унижения към ония, които ще раздават баницата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.