Полицейски части за борба с безредици използваха днес водни оръдия срещу активисти, протестирали в центъра на Бейрут, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Групи демонстранти направиха опит да си пробият път до сградата на парламента на площад Етоал, бе гласуван вот на доверие за правителството на премиера Хасан Диаб.

Депутатите обсъдиха представената от правителството пътна карта на заседание, продължило осем часа. След обсъжданията 63 от общо 84 присъстващи депутати подкрепиха новия кабинет. Против гласуваха 20 народни представители, а един депутат гласува "въздържал се".
 

Това се случи на фона на гражданското недоволство, при което протестиращи се опитваха и да препречат пътя на законодателите, пристигащи в парламента. Силите на реда засега успешно ги възпрепятстваха с помощта на армейски патрули, изпратени в града рано сутринта.

Кабинетът на Диаб одобри на 6 февруари реформи, целящи да стабилизират икономическата ситуация в страната. Антикризисният план предвижда болезнени мерки за предотвратяване на финансов колапс - държавният дълг на Ливан възлиза на 85 милиарда долара, а националната валута, ливанската лира, е изгубила 33 на сто от стойността си. Правителството подготвя също така съдебна реформа и мерки срещу корупцията.

Кабинетът на Диаб се опира на парламентарното мнозинство начело с пропрезидентското Свободно патриотично движение и шиитския тандем между движенията Амал и Хизбула. Партиите от прозападния лагер отказаха да участват в новото правителство и минаха в опозиция.