Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България е най-русофилската страна в НАТО, където одобрението и лоялността към западния отбранителен алианс намаляват през изминалите години на членство, докато симпатиите към Русия остават. Българите смятат, че НАТО трябва да ги пази, но малко над една десета от тях смятат, че страната им трябва да прояви солидарност на дело, с военна сила, ако друга съюзничка бъде нападната.

Това показва публикувано вчера социологическо проучване на американския изследователски център “Пю” (Pew Research Center).

НАТО се радва на благоприятно възприемане от 42% от българите. С по-малка стойност по този показател сред европейските съюзници е само Гърция. В Турция с добро око на алианса гледат само 21%. Неодобрение към НАТО заявяват 28% от българите.

В това отношение те видимо се различават от народите на други натовски държави в Централна и Източна Европа и от тези в някои страни извън алианса. Преобладаващо благоприятно се приема НАТО в Полша (82%), Литва (77%), Чехия (54%), Словакия (51%), както и в Холандия (72%), Обединеното кралство (65%), Италия (60%), Германия (57%). 

По-хладно е отношението към организацията във Франция и Испания (49% я възприемат положително) и в Унгария (48%).

Прави впечатление, че народи, чиито държави са извън алианса, гледат по-благосклонно на него и тази тенденция е толкова по-силна, колкото по-близо са те географски до Русия - Украйна (53% с положителна нагласа към НАТО), Швеция (63%).

Одобрението за НАТО в България е паднало с 12% от 2007 до 2019 г. (от 54% на 42%).

Това изглежда тенденция в ред европейския страни. За същия период одобрението за НАТО се е понижило с 16% в Германия и 22% във Франция например. То обаче е отбелязало ръст в страните, граничещи с Русия - +18% в Литва, +10% в Полша, +19% в Украйна.  

В САЩ НАТО ясно се радва на повече одобрение сред привържениците на демократите (76% през 2018 г. и 61% през 2019 г.) отколкото сред тези на републиканците (съответно 52% и 45% през двете цитирани години).

В повечето страни привържениците на НАТО са в идеологическата десница.

Едва 12% от българите (най-ниската стойност от изследваните натовски страни) смятат, че ако Русия нападне съюзник в НАТО, трябва да се намесят военно в негова защита (задължение по член 5 на Вашингтонския договор). Средната стойност по този показател на алианса е 38%, поради което “Пю” отчита цялостна “публична неохота” за изпълнение на задълженията по най-важния член на съюзния договор.

Най-лоялни към това задължение изглеждат холандците (65%), американците и  (60%), канадците (56%) и британците (55%). Най-неохотни освен българите са гърците и италианците с по 25%.

В 14 от изследваните съюзни държави средно 60% от населението вярва, че САЩ биха   защитили със сила страна членка на НАТО, ако тя влезе в сериозен военен конфликт с Русия.

България е страната в НАТО, където най-малко хора (16%) смятат близките отношения със САЩ за ценни и където най-много смятат за такива близките отношения с Русия (28%). В челото на класацията сме по дял от населението (47%), което смята за еднакво важни добрите отношения с двете световни суперсили.

“В почти всяка проучена страна” - пише в изследването - по-големи дялове (от населението) подкрепят по-близки връзки със САЩ отколкото с Русия, с изключение на България и Словакия. И в много от изследваните страни обществата са склонни да приемат, че близките отношения и със САЩ, и с Русия са важни”. 

България е сред малцинство от държави в НАТО, където мнозинството от хората (58%) смята, че части от съседните страни им принадлежат. Тук сме в компанията на Унгария (67% мислят така), Гърция (60%), Турция (58%).

 

Коментари

:)

Кънчо Стойчев "През 1991 г. заедно с Андрей Райчев основава ББСС „Галъп Интърнашънъл“ – агенция за социологически изследвания. След закупуването на 34% от „Тейлър Нелсън Софрес“ (1998), ББСС става партньор на TNS – третата по величина компания в информационната сфера в глобален мащаб." "TNS BBSS is the leading full service market research agency in the country and the TNS regional hub for South Eastern Europe, including Bulgaria, Romania, Macedonia, Serbia, Kosova, Albania, Bosnia & Hertzegovina, Moldova." Pew Research Center в България работи именно с Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Със здраве.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Ако американската дипломация

Ако американската дипломация спрямо България продължава да си служи със същите плоски лъжи и трикове, както при определяне на най-корумпирания българин - подобно на българския модел, където за всичко е виновен или някой клошар или някоя чистачка, след 10 години русофилите в България ще бъдат 99,99%. Принципът "Кучи син, но наш кучи син!" вече е досадно известен на всички, отблъсква, а и хората помъдряха!

А, затова ли рива вчера Оги Свинчев...

Еми да видим как стоят нещата исторически. Отношения със САЩ, реално започват след Първата световна. Обявяваме им (да подчертаем, заради "умните" и "красивите") символично война през 1941, унищожават София през 1943-44, фърлят ни на Сталин през 1945, съучастват на Андрей Луканов да планира Прехода през 1989-1991, използват ни да бомбардират съседни държави, за да отвлекат вниманието от свирката на Хлъзгавия Уили през 98, издоиха ни 3 милиарда миналата есен и сме им обещали още по 3 всяка година до амина. Набутаха ни да съучастваме във незаконните им войни в близкия изток, за което ни наградиха с обезценяването на дълга ни към Ирак на стойнист 4 милиарда долара. Пълна победа. "Ванка с танка" (грозната лъжа на умнокрасивите) - исторически отношения от столетия, обща писменост, културна близост, българските възрожденци образовани или в Русия, или от руски учебници и книги, изнасят руско-турската освободителна война на плещите си, възстановяват българската държавност. За благодарност, България играе срещу тях през голяма част от следосвобожденската си история - водена от "десни" и "проевропейски" диктатори, дошли на власт с превратаджийство и изборни фалшификации. След ВСВ, СССР индустриализира държавата, на практика ликвидира неграмотността, прави революция в земеделието и даже ни въоръжава безплатно. Днес това, което още куца от българската икономика, куца на ресурси, създадени от народа с помощта СССР, които, въпреки разграбването и унищожението от демокрадцията и демокрадтите, все още дават 80% от енергетиката например. Ужас направо, взел кокошку и ебал сестричко. Та затова има разлика в отношението към запада и за тази разлика по-начетените между "умните и красивите" са учили още в училище. Ама нали са "бунтари", та не им е останало в главата. Затова да ви припомня края, пък началото сами си го намерете. " По това време именно Стамболов, още всемогъщ властник, говореше на дописника на Келнише Цайтунг: — Аз ослабих руското обаяние в България за пет-десет години. Ако искрено е говорил Стамболов, това показва, че тоя даровит държавен мъж е бил лош психолог. София, юни 1901"

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.