Петима турски военни са загинали, а петима техни колеги са били ранени днес при обстрел от сили на сирийския режим в северната част на провинция Идлиб, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Министерството на националната отбрана на Турция обяви, че турските военни са отговорили незабавно с огън по набелязани цели.

Министерството посочи още, че мишена на обстрела от сирийските сили са станали военни, изпратени в района, "за да предотвратят сблъсъци в Идлиб, да осигурят безопасността по границата и да попречат на миграция и човешка драма".

Ройтерс уточнява, че нападението е било извършено срещу турски военен пост в района на град Тафтаназ.

Директорът за комуникациите в турското президентство Фахреттин Алтун написа в Туитър, че на прицел при нападението е взета не само Турция, но и цялата международна общност.

"Героичните Турски въоръжени сили, които се борят за мир и стабилност навсякъде по света, ще продължат да чупят ръцете, протягащи се към турския флаг, да пораждат доверие у приятелите и страх у враговете", написа още той.

Миналия понеделник, 3 февруари, в сирийската провинция Идлиб от обстрел на сирийската правителствена армия край град Саракиб бяха убити осем турски войници.

Най-малко 29 цивилни са били убити през последното денонощие в Северозападна Сирия, където правителствените сили, подкрепяни от Русия, засилиха обстрела на последния голям бунтовнически и джихадистки бастион в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, базиран във Великобритания, съобщи за най-малко девет загинали мирни граждани, сред които шест деца, при руски въздушни удари по село Абин Семаан, в западната част на провинция Алепо. По данни на организацията общо 29 цивилни са били убити при бомбардировки през последните 24 часа - 23 от руските сили и шестима от режима в Дамаск.