Социалният министър Деница Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1959 г. да бъде в по-голям размер. Това стана ясно при посещението на Сачева в Банско, където тя се срещна със служители в социалните институции и представители на неправителствени организации, предава БНР. 

Припомняме, че в момента в системата дества т.нар. коефициент на редукция - сложна система, по която част от вноската на всеки осигурен във втори стълб се удържа от НОИ. Причината - за да бъде честно спрямо тези, които са родени преди 1959 г. и не са имали възможност да се осигуряват в частен фонд. Самата система обаче генерира твърде голямо "орязване" на частните пенсии и според повечето експерти трябва незабвно да бъде променена. Именно заради тази редукция, както и заради някоои други субективни фактори, преди време избухвна скандал - след като се разбра, че за някои пенсионери сборът от двете пенсии - тази от НОИ и тази от частен фонд, може да бъде по-малка, отколкото за тези, които са се осигурявали само в НОИ.

Днес министър Сачева заяви, че не е привърженик на постоянното отлагане на сроковете за прехвърляне на социалните осигуровки от частните фондове към НОИ, но и че ще направи всичко възможно несправедливото ощетяване да бъде избегнато.

"Да отпадне намаляването на коефициента на редукция за времето, в което вие не сте се осигурявали в универсални пенсионни фондове. Това ще бъде нещо, което аз ще отстоявам и ще настоявам затова да няма такава автоматична корекция за тези 20 години, в които вие сте осигурявали единствено и само в НОИ. Това вероятно ще се случи до края на този месец. Следващата седмица имаме среща с Асоциацията на пенсионните фондове. Изчакваме в момента да се даде и едно становище-законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, така че се надявам най-късно в началото на март да можем да го сложим за обществено обсъждане".