"Паразит" - южнокорейската комедия с тежки социални елементи е големият победител в 92-рото издание на най-големите филмови награди в света - "Оскар". Филмът на режисьора Пон Джун-хо ще остане завинаги в историята като първата чуждоезична продукция, взела приза в най-желаната категория - "Най-добър филм на годината". 

Освен това обаче - "Паразит" донесе на своя създател и статуетката за "Най-добър режисьор", както и за "Най-добър чуждоезичен филм".

Изненадата от триумфа на корейците си личеше не само в лицата на публиката, но и в по израженията на самите победители. Почти целият каст на продукцията излезе на сцената  да получи наградата.

И още един исторически момент на тазгодишните "Оскар" - за първи път бивш американски президент и съпругата му печелят престижната награда. След като през 2009 г. Барак Обама спечели "Нобелова награда за мир", то днес - той и Мишел Обама, вече са горди собственици на статуетка от Оскарите. Те спечелиха заради продуцирания от тях документален филм "Американска фабрика".

Очаквано - наградата за най-добра мъжка роля отиде при феноменалния в ролята на "Жокера" - Хоакин Финикс. Безкомпромисното му превъплъщение остави далеч зад него конкуренцията на Антонио Бандерас. Финикс благодари на режисьорите, които са го изградили - Тарантино и Скорсезе.

"Проблемите ни ни карат да си въобразяваме, че се борим за различни неща. Но борбата на ЛГБТ хората или борбата за правата на животните е едно и също - борба за права. Борим се срещу вярването, че един вид може да доминира над другите. Откъснахме се от естествения си свят, станахме егоцентрици, вярваме, че сме център на вселената", каза още Финикс, който е известен с политическите си речи на такива събития. 

"Можем да сме силни, когато си помагаме, а не когато се обвиняваме за грешките. Това е най-доброто, което можем да направим като човечество"

"Най-добра женска роля" отиде при вечната и незалязваща Рене Зелуегър, за ролята й във филма "Джуди". Тя се появи на сцената в дълга бяла рокля.

Изненадите на вечерта продължиха с Брад Пит, който за първи път в кариерата си получи Оскар за актьорската си игра във филма "Имало едно време в Холивуд". Преди това той беше отличаван само за продуцентската си работа в "12 години робство".

Ето и всички наградени:

  • Най-добър филм - "Паразит"
  • Най-добър режисьор - Бонг Джун Хо ("Паразит")
  • Най-добър актьор - Хоакин Финикс ("Жокера")
  • Най-добра актриса - Рене Зелуегър ("Джуди")
  • Най-добрър актьор в поддържаща роля - Брад Пит ("Имало едно време в Холивуд")
  • Най-добра актриса в поддържаща роля - Лора Дърн ("Брачна история")
  • Най-добър оригинален сценарий - "Паразит"
  • Най-добър адаптиран сценарий - "Заекът Джоджо"
  • Най-добър анимационен филм - "Играта на играчките 4"
  • Най-добър документален филм - "Американска фабрика"
  • Най-добър международен филм - "Паразит"