Трансплантациите често са последният ход, предлаган на хора с бъбречни проблеми. Донори обаче се намират трудно, а самата процедура е инвазивна. Вариант е лечението със стволови клетки, но извличането им изисква биопсия. Търсейки разрешение на проблема, специалисти от Германия са тествали лесен начин за набавянето им от урина, пише сп. "Сайънтифик рипортс".

Стволовите клетки имат способността да се превръщат в нови клетки от всякакъв тип. Те са налични основно по време на ембрионалното развитие, но продължават да съществуват в по-малък брой в много тъкани и в зряла възраст.

Най-добрите източници на възрастни стволови клетки са костен мозък, кръв от пъпна връв и околоплодна течност, но извличането им има своите недостатъци. В случая с костния мозък то е болезнено и инвазивно, а в останалите е приложимо непосредствено след раждане.

Специалистите от университета "Хайнрих Хайне" съобщават, че са проучили неинвазивен начин за извличане на бъбречни стволови клетки, опирайки се на предишни изследвания, според които голям брой от тях са налични в урината, откъдето могат да бъдат изолирани.

Въпреки че изследването е все още в ранен стадий, специалистите смятат, че то може да доведе до нови методи за лечение на бъбречни заболявания. Вместо да търсят донори и да трансплантират нов бъбрек, лекарите могат да използват проби от урината на пациентите, да извличат наличните бъбречни стволови клетки, да култивират нов набор от тях и след това да ги трансплантират за "ремонт" на увредения орган.

БТА