Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Не е така известен като Путин, но е друг вид руски цар – на ресторантите, от които има десетки и всички до един са номер едно. Започва от Москва, но междувременно заведенията му – луксозни и други, приемат публика и в Лондон, Маями, Доха и Сардиния. Навремето отворил очите на московчани за изисканата храна и елегантното обслужване, след което Русия му отесняла и се насочил към други дестинации.

Признават му на първо място нюха – че безпогрешно надушва какво ще се търси. На второ място нивото, което поддържа твърдо, без да се самозабравя независимо от успехите. А това, че междувременно е милионер (със състояние от около 180 милиона долара) е „само“ следствие. И ако може да си позволи да купи бившата вила на Версаче, то не е защото не си е заработил парите, пък от профила му в Инстаграм (с към половин милион абонати) може лесно да се установи, че го радва точно това, което и мнозина други – доказаният успех в работата, красивата и на свой ред преуспяваща жена, синът и дъщерята.

Е – нивото на неговите радости логично е по-високо от това на повечето хора, но сегашният връх, на който заслужено се е установил, му го позволява, а и решително не е стигнал до него случайно. Имал е късмет, както признава, но е и работил здраво, за да го нарекат „император на ресторантите“. Наричат го и workaholic.

„Започнах бизнеса си във време, в което нямаше нито санитарно-епидемиологична инспекция, нито търговска. Дори нямаше нужда от лиценз. Законодателният вакуум беше такъв, че можеше да се прави всичко възможно“, спомня си Новиков.

Конкуренция нямало, защото в Москва ресторанти имало само към хотелите. И днешният „император“ лично подканвал клиентите от улицата, раздавайки им реклами.

„Ако се наложи, пак бих го направил – срамна работа няма“, посочва видният ресторантьор.

Първият му ресторант е към института, в който учил готварство – не плащал аренда, но пък осигурявал обед на студентите. Кръстил го „Сирена“ и предлагал морска кухня във времена, в които за Москва тя била истинска екзотика. После дошло представянето на френската кухня в „Клуб Т“, руската храна се поднасяла в „Бялото слънце на пустинята“ и „Кавказка пленница“ (където тези два известни съветски филма през цялото време вървяли на екран, а сервитьорките били облечени като героините от лентите), както и в „Царски лов“, приемал за обед Борис Елцин и Жак Ширак. Имената на ресторантите „Гранд-опера“, „Vogue Cafe“, „Галерия“ и „Cantinetta Antinori“ говорят сами за себе си.

Но не работи само за елита – имал е и верига за „пролетариата“, наречена „Елки-палки“ („Ала-бала“), от т. нар. демократичен вид. И изобщо се старае да бъде навсякъде – от екрана като водещ на кулинарни предавания, или пък освен ресторантьор да е и „оранжьор“: от няколко години поддържа оранжерия, в която се отглеждат продуктите за ресторантите. Има и ресторант, наречен „Сыроварня“ („Мандра“), в който се предлагат приготвени там млечни продукти.

А всичко тръгнало от това, че в "Макдоналдс" не го приели на работа, което го накарало да започне собствен бизнес – през 1992-ра. Имал стимул, както личи от изявленията му пред медиите: „Исках да се говори за мен, да се говори, че при мен е най-вкусно. Тогава бяхме постоянно ограничавани, затова искахме всичко, и то веднага“.

Аркадий Новиков осигурява именно това на сънародниците си и инвестициите му бързо започват да се възвръщат. Защото замогващите се руснаци са готови да платят всяка цена, за да получат модерни деликатеси.

А той се носи на гребена на вълната  - продава „Елки-палки“ преди кризата през 2008-а, което му позволява да си купи вилата на Версаче „Fontanelle“ в Ломбардия. С Путин са на „ти“, което положително подпомага откриването на по 2-3 нови ресторанта „Новиков“ годишно. Днес империята му включва към 80 заведения и всяко следващо се превръща в place to go. На паркингите пред тях е навалица от мазерати, бентли и майбах, а в менюто има чудеса от цял свят, които няма как да струват евтино. Но акцент в ресторантите му по правило са руските блюда, от които гледа да не се отклонява – като традиционалист.

Вероятно се дължи на произхода и на образованието му – родителите му са съвсем обикновени хора (инженер и възпитателка в детска градина), записва се в готварски техникум, в казармата отговаря за дресурата на кучетата. След това не го приели в пътно-строителния институт, но пък в кулинарния влязъл веднага. И веднага започнал да получава отлични оценки след ученическите тройки.

„Бях обикновен готвач, никой не вярваше, че от мен ще излезе нещо. Но пък сега в училището са сложили паметна плоча, че съм негов възпитаник“, разказва Новиков.

Това отдавна е минало – днес той е този, който организира реномирани готварски курсове, и е гражданин на света, който се грижи за комфорта на гражданите на света. Бди над всеки детайл и след откриването на поредния нов ресторант прекарва вечери наред в него, за да е сигурен, че всичко е точно.

„Постоянно търся нещо ново“, казва и добавя: „Понякога си мисля – стига толкова, но така и не мога да спра“.

Рецептата му звучи направо елементарно: първото са парите, второто е мястото, третото са хората. За лондонския си ресторант например разказва, че се е изплатил за три години на фона на доста големи инвестиции и на това, че западната преса не е посрещнала руснака с отворени обятия.

Има мечта дори и днес - да има един ресторант, в който да готви самият той и да има достатъчно пари, че да не мисли за тях, за да живее добре.

„А обичам да живея добре“, признава Новиков.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.