Ръководството на ГЕРБ е взело решение да не инициира процедура по импийчмънт срещу президента Румен Радев. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, който е и член на изпълнителната комисия на ГЕРБ.

"Аргументите за това могат да са юридически и политически. Не желаем напрежение или война между институциите. Не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне и да допринасяме за разделението на обществото", обясни Дончев.

Той допълни, че снемането на доверие към кабинета от страна на президента е политически акт.

"Няма такава процедура в закона и Конституцията, а от гледна точка на институционално въздействие ефектът е нулев. Това е политическо изказване – г-н президентът оттеглил доверието от нас. Ние продължаваме да работим. Защо го е направил, е хубаво да попитате него", каза още Дончев.

Според Конституцията обвинение срещу призидента в държавна измяна или нарушение на основния закон се повдига от 60 депутати. ГЕРБ има 95.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова пък за пореден път опроверга твърденията, че ГЕРБ е предлагал коалиция на БСП.

"Имаме категорично решение на конгрес на ГЕРБ, че няма да се коалираме с БСП. Всъщност нашите колеги от опозицията в парламента от БСП продължават да следват своята политика чрез внушения и мантри, за да привличат вниманието върху себе си. Ние винаги сме залагали на прагматичната политика - политика, която се провежда в интерес на хората и ще продължим в същия дух", обясни Дариткова.

Тя изтъкна, че инициативата за война на институциите не е била от страна на ГЕРБ и добави, че въпреки това е трябвало по някакъв начин да се отговори на предизвикателството.

"В никакъв случай не смятаме, че това е от полза на България и българските избиратели. И разчитаме на разумен подход от всички, които са получили доверието на хората, да ги представляват в рамките на техните конституционални правомощия', каза още Дариткова.