Обилният сняг и виелици, връхлетели страната след пролетното време в началото на месеца затвориха пътища и оставиха населени места без електричество.    Завърналата се зима затвори изцяло Прохода на Републиката, ограничено е движението за всички превозни средства през проходите Троянски и Шипка.

Заради снега и силния вятър има забрана за движение на камиони над 12 тона по магистрала "Хемус", съобщи БНР. Ограничението важи за тежкотоварните превозни средства по магистрала "Струма" в посока София на територията на областите София, Перник и Кюстендил.

Снежната блокада важи и за пътищата в областите Русе, Търговище, Ямбол и Шумен, усложнена е обстановката в Хасковско и Ловешко, предупреждават местните власти. 

Тъй като обстановката е динамична, гражданите и транспортните фирми могат да получават актуална информация за пътната обстановка на територията на цялата страна от интернет страницата на Агенция "Пътна инфраструктура" - www.api.bg, както и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20.

В София основните градски артерии, по които се движи градски транспорт, са почистени и обработени против заледяване, твърдят от Столичната община. 

Четири населени места без електрозахранване има в Русенско, съобщи зам.-областният управител Валентин Колев. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите. В крайдунавската област височината на снежната покривка варира между 30 и 60 сантиметра. На места са се образували преспи от по два метра.

Шест квартала в Гарово и петнайсет села в общината са без ток, съобщи БТА. Става дума за кварталите Любово, Лисец, Турски дол, Чарково, Негенци и Градище . Причината е тежкият мокър сняг, който падна през последното денонощие. Аварийни екипи на електроразпределителното дружество работят за отстраняването на повредите.
Автобусите от градския транспорт не могат да проникнат към високите части на кварталите и към селата. Градската и републиканската пътна мрежа се почистват, но има затруднения заради паднали на пътните платна дървета и клони.
Снежната покривка на Шипка е един метър, но на места има и по-високи преспи. В планината снеговалежът е силен, духа бурен вятър, температурата е минус 12 градуса. Достъпът до високопланинската курортна местност Узана е силно затруднен, заради силен снеговалеж, бурен вятър и над еднометрови снежни преспи.