Министър-председателят Бойко Борисов поиска Европейската комисия да отчете, че за България преходът към зелена икономика ще е по-труден и ще са й нужни повече инвестиции и по-значителни финансови ресурси. Това стана ясно от съобщене на пресслужбата на Министерския съвет след срещата на премиера с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в Брюксел. 

Борисов е изложил българската позиция, че изменението на климата е глобален проблем с нарастващо значение, който изисква усилия от всички страни. Той е подчертал, че в държавите с висок дял на въглища в енергийния микс, каквато е България, преходът към въглеродна неутралност ще изисква значително по-високи инвестиции и активни мерки в социалния сектор. Според Борисов това изисква и "значителни ресурси и по-амбициозна Многогодишна финансова рамка".

Борисов е настоял иницииативите на комисията в областта на законодателството да отчитат националните особености и въздействието на Зеления пакт върху отделните държави членки.

Борисов и Фон ден Лайен са разговаряли и за изпълнението на показателите по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО) от България. Премиерът е уверил, че държавата остава напълно ангажирана с реформите, които са устойчиви и необратими и очаква формалното решение за прекратяване на механизма да стане факт.

Българският премиер е призовал Фон дер Лайен "да се запази ангажиментът на ЕС към Западните Балкани, защото "разширяването носи както на Западните Балкани, така и на ЕС безценни ползи като предвидимост и просперитет".

„Очакваме Хърватското председателство да постигне добри резултати за шестте държави от Западните Балкани на предстоящата Среща на върха в Загреб през май“, каза още Борисов пред председателя на ЕК. И обърна внимание, че страната ни е изградила добро сътрудничество с Хърватското председателство, включително в контекста на нашето съвместно домакинство с Република Северна Македония на Берлинския процес през настоящата година.