Европейската комисия се очаква да предложи утре промени в правилата за разширяване на ЕС с нови членки, предаде Ройтерс.

Промените ще позволят на отделните държави членки да замразяват присъединителните преговори по определени теми или да изискват те да бъдат започвани отначало.

Предложението отговаря на френско искане за актуализиране на въпросните правила в съответствие с промените, които се налагат в ЕС след Брекзит.

Франция и Холандия наложиха вето върху началото на преговори с Албания и Република Северна Македония, докато ЕС не реши вътрешните си проблеми.

Двете страни твърдят, че подкрепят приемането на балканските съседи в дългосрочен план.

Наблюдатели смятат, че зад френското и холандското вето "се крият" и други държави членки, които са хладни към приемането на нови членки в ЕС, който беше разклатен от поредица вътрешни кризи, чиято кулминация дойде с Брекзит.

От съдбата на утрешното предложение зависи дали Тирана и Скопие ще получат дати за начало на присъединителни преговори с ЕС на среща на върха на неговите държавни и правителствени ръководители с колегите им от Западните Балкани в Загреб през май.

И досегашните правила за разширяване позволяват на всяка от 27-те държави в ЕС да блокира напредъка на страна от процеса на разширяването, тъй като всяка стъпка от него изисква единодушие да страните членки.

Съществува и опцията за повторно отваряне на затворени вече преговорни глави, които са общо 35.

Според Ройтерс в предложението си Комисията няма да се съобрази с френско искане предприсъединителните фондове от бюджета на ЕС да не бъдат в отделно перо, а за в бъдеще да бъдат част от средствата за подпомагане на по-бедните членки на съюза.