Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Полша е спечелила историческия спор с Русия и е време да нормализира отношенията с по-големия си съсед. Това заяви днес полският външен министър Яцек Чапутович, цитиран от агенция ПАП. 

"Мисля, че определено спечелихме този исторически спор с Русия. Русия се опита да наложи своята версия на историята, но не успя", каза Чапутович в интервю за агенцията. Той посочи и че "речта на президента Владимир Путин в Яд Вашем (по време на Световния форум за възпоменание на Холокоста в Eрусалим) не беше особено антиполска ... Сега трябва да се стремим да успокоим емоциите си и да нормализираме отношенията си, защото, въпреки всички различия, в крайна сметка ние сме съседи".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отговори подигравателно на Чапутович във Фейсбук:

"Така мислят всички Наполеони. И Бонапарт, и тези в болницата".

 

В същото време френският президент пристигна на посещение в Полша с очевидното намерение да изглади отношенията с най-голямата източноевропейска страна, които са обтегнати заради различия по ред европейски въпроси.

Париж и Брюксел остро критикуват съдебните реформи на консервативното и евроскептично полско правителство. Варшава е сред най-гласовитите критици на по-дълбоко интегрираната Европа и на нейната Зелена сделка в защита на климата, проповядвани от либерала Макрон.

Макрон (вляво! и Дуда се ръкуват във Варшава при днешното посещение на френския президент. Снимка АП / БТА 

В същото време полският министър-председател Матеуш Моравецки подкрепи решаващо Макрон да прокара своята линия при избора на новата Европейска комисия начело с Урсула фон дер Лайен. Двамата по различни причини се оказаха съюзници срещу кандидатурата на холандеца Франс Тимерманс, който доскоро водеше европейските правни процедури срещу полската съдебва реформа.

Полша, която залага на американското военно присъствие за сигурността си срещу Русия, остро реагира на критики на Макрон към НАТО и към САЩ и на тезата му, че Европа трябва все повече да разчита на себе си в отбраната и на развиване на нови отношения с Русия. 

Макрон заяви днес пред полския си колега Анджей Дуда и пред Моравецки, че Франция не е нито проруски, нито антируски настроена, а просто проевропейски, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е първото посещение на Макрон в Полша, откакто стана президент.

Той заяви, че се надява полският народ да може да повярва на Европа, че тя ще го защити, ако бъде нападнат, и добави, че европейските страни трябва да бъдат твърди с Русия.

"В политическия си диалог с Русия ние трябва да изискваме", каза френският президент на пресконференция във Варшава.

Полша иска да участва в проекта за създаването на европейски танк, каза от своя страна Дуда на същата пресконференция.

"Ще разговаряме за нашето участие в проекта за създаване на европейски танк. Бихме искали да участваме в този проект", заяви полският президент.

По време на визитата на Макрон Полша и Франция обсъдиха сътрудничеството си в областта на отбраната и енергетиката. 

Коментари

Полша е спечелила

Полша е спечелила историческия спор............ Спор няма. След тънкия опит на Чембърлейн да насочи Хитлер на изток, вместо на запад, Сталин пък подхлъзва Хитлер първи да драсне клечката, като остава половин крачка след него в нападението над Полша. Така че класацията е : 1 място: Хитлер, 2 място: Сталин, 3 място: Чембърлейн и сие.
 's picture

Rhapsody of fire

Това не е индулгенция

Естествено, че Полша щечели всеки спор със Сталинска Русия на Путин относно причините за възникването на ВСВ. Но същевременно, това не може и не е индулгенция на сегашните полски управляващи за установяването на безконтролна и деспотична власт. Едното няма нищо общо с другото. Няма нормален човек, който да е на страната на варварска Пътинска Русия, но това, че си против нея, не означава, че задължително трябва и да си поддръжник на новата шляхта в Полша. И двете са злини, макар и с различни параметри.
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Това,което се случва на

Австрия,Чехословакия и Полша през 1938 и съответно-1939 г.,т.е. началото на ВСВ,би трябвало да ги е научило със сигурност на кого могат да разчитат в случай на агресия срещу тях.Тук ще вметна мимоходом,че това важи и за нас!Та в случай на агресия,а такава в момента,или в близко бъдеще може да се очаква най-вече от Русия,единствената твърда защита тези страни могат да получат най-вече от тясна военна и полит.обвързаност на първо място със САЩ.И НАТО в частност.Сегашното шикалкавене на Франция,глупавия Брекзит на Великобритания,алчността на Германия за руски ресурси,както и слабата и въоръженост,съвсем ясно показват каква помощ биха получили източно-евр.страни от Западна Европа,в случай,че бъдат нападнати от Русия.И политиката на Полша до тук показва,че именно тя си е взела най-точната поука от историческите събития от преди 80-тина години.Друг е въпросът,който е и верен,че Полша във вътрешнополит.план,съвсем не се развива по най-добрия начин в демократичен аспект.И добре,че съществува ЕС,който в много отношения,донякъде регулира общата политика на Европа,за да може донякъде да се тушират като цяло егоистичните интереси на отделните по-големи Западно-европейски държави.Доказателство за това в момента са опитите на Франция в лицето на Макрон,да се прави отново на Велика.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.