Полша е спечелила историческия спор с Русия и е време да нормализира отношенията с по-големия си съсед. Това заяви днес полският външен министър Яцек Чапутович, цитиран от агенция ПАП. 

"Мисля, че определено спечелихме този исторически спор с Русия. Русия се опита да наложи своята версия на историята, но не успя", каза Чапутович в интервю за агенцията. Той посочи и че "речта на президента Владимир Путин в Яд Вашем (по време на Световния форум за възпоменание на Холокоста в Eрусалим) не беше особено антиполска ... Сега трябва да се стремим да успокоим емоциите си и да нормализираме отношенията си, защото, въпреки всички различия, в крайна сметка ние сме съседи".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отговори подигравателно на Чапутович във Фейсбук:

"Така мислят всички Наполеони. И Бонапарт, и тези в болницата".

 

В същото време френският президент пристигна на посещение в Полша с очевидното намерение да изглади отношенията с най-голямата източноевропейска страна, които са обтегнати заради различия по ред европейски въпроси.

Париж и Брюксел остро критикуват съдебните реформи на консервативното и евроскептично полско правителство. Варшава е сред най-гласовитите критици на по-дълбоко интегрираната Европа и на нейната Зелена сделка в защита на климата, проповядвани от либерала Макрон.

Макрон (вляво! и Дуда се ръкуват във Варшава при днешното посещение на френския президент. Снимка АП / БТА 

В същото време полският министър-председател Матеуш Моравецки подкрепи решаващо Макрон да прокара своята линия при избора на новата Европейска комисия начело с Урсула фон дер Лайен. Двамата по различни причини се оказаха съюзници срещу кандидатурата на холандеца Франс Тимерманс, който доскоро водеше европейските правни процедури срещу полската съдебва реформа.

Полша, която залага на американското военно присъствие за сигурността си срещу Русия, остро реагира на критики на Макрон към НАТО и към САЩ и на тезата му, че Европа трябва все повече да разчита на себе си в отбраната и на развиване на нови отношения с Русия. 

Макрон заяви днес пред полския си колега Анджей Дуда и пред Моравецки, че Франция не е нито проруски, нито антируски настроена, а просто проевропейски, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е първото посещение на Макрон в Полша, откакто стана президент.

Той заяви, че се надява полският народ да може да повярва на Европа, че тя ще го защити, ако бъде нападнат, и добави, че европейските страни трябва да бъдат твърди с Русия.

"В политическия си диалог с Русия ние трябва да изискваме", каза френският президент на пресконференция във Варшава.

Полша иска да участва в проекта за създаването на европейски танк, каза от своя страна Дуда на същата пресконференция.

"Ще разговаряме за нашето участие в проекта за създаване на европейски танк. Бихме искали да участваме в този проект", заяви полският президент.

По време на визитата на Макрон Полша и Франция обсъдиха сътрудничеството си в областта на отбраната и енергетиката.