Турция обявѝ, че е обстреляла днес десетки цели на сирийските правителствени сили , след като петима нейни войници са били убити в северозападния район на Идлиб, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че инцидентът може да подложи на изпитание отношенията между Анкара и Москва, главния международен съюзник на сирийския президент БашарАсад.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че огънят на неговата армия е "неутрализирал" най-малко 35 сирийци. Той предупреди руските сили в района "да стоят настрана". 

Турция засили военното си присъствие в Идлиб, където е последната крепост на сирийските бунтовници. Турция твърди, че нейните войници са станали жертва на обстрел от сирийски правителствени сили.

Руското министерство на отбраната каза, че през нощта турски войски са навлезли в Идлиб, без да предупредят руснаците въпреки обещанията да се координират с тях. 

Сирийските правителствени войски, подкрепяни от руската авиация, успяха напоследък да настъпят срещу антиправителствените бунтовници в Идлиб, някои от които имат подкрепата на Турция.

Идлиб се намира непосредствено да общата граница на Турция и Сирия. Анкара се опасява от нова бежанска вълна от Идлиб. Турция вече подслонява 3,6 милиона сирийски бежанци от деветгодишния конфликт.