Последните случаи, свързани с дейността на главния прокурор Иван Гешев, "показват нов стил на поведение и показват, че никой не е неприкосновен. Аз мисля, че това би трябвало да ни радва". 

Това каза пред "Фокус" политическият анализатор Георги Харизанов по повод последната активност на прокуратурата и най-вече казусите с Васил Божков и президента Румен Радев. Но добави, че трябва още време, за да се разбере какъв тип точно е битката, която г-н Гешев повежда.

"Главният прокурор е любимец на един кръг от медии и на един кръг от политически коментатори и неуспели политици и всичко, свързано с главната прокуратура ще бъде поставено под общ знаменател, ще се вкарва в общи конспиративни теории, ще се търси под вола теле. Но аз мисля, че и г-н Гешев, и общо взето тези, които наблюдаваме обществено-политическия процес, сме наясно, че това предстои в следващите 7 години и то ще предстои в седемте години след тях и т.н.", коментира Харизанов.

Той изтъкна, че е имало наложена омерта от началото на прехода, че "в момента, в който станеш достатъчно важен, ти ставаш по някаква сила на правилата, която не беше ясно, каква е точно, ставаше неприкосновен".

"Случаите с министър Димов, за съжаление казвам, не отричам, имам и лична емоция вложена, случаят с питането до Конституционния съд за президента, случаят с това, което се случи с г-н Божков, случаят с разговорите и опити и на президентство, и на някой г-н Златев, ние все още не знаем кой, да се свърже и да се среща с главния прокурор, показват нов стил на поведение и показват, че никой не е неприкосновен. Аз мисля, че това би трябвало да ни радва. Да, разбира се, имало забележки към дейността на прокуратурата, да, разбира се, ще има много критики, винаги ще има различни гледни точки по това, доколко са законни дадени действия и доколко не, но си мисля, че на обществото му харесва да вижда, че никой не е недосегаем. Мисля, че имаше дефицит на такова усещане в годините назад", коментира Харизанов.

И допълни:

"Аз не разбирам защо, докато някой е действащ министър или действащ политик, също лидер на партия, нали, имаше негласно съглашателство да не бъде закачан. След като паднеш от власт, може и да те обвинят, може и да те подгонят, може и да ти образуват някакво дело. Но докато си важен, никой не те пипа. Аз това така и не го разбрах. И хубаво е, че и г-н Гешев не го разбира".

Харизанов обаче подчертава, че е нужно още време, за да се разбере ясно какъв точно е типът битка, когато повежда главният прокурор. И предупреди: 

"Ако войната ще е срещу всеобщото усещане за неприкосновеност, аз я подкрепям. Ако войната ще е срещу отделни частни бизнеси, съм категорично против и си мисля, че трябва  да мине още малко време, за да установим точно какъв тип е битката, която г-н Гешев повежда.

Ако това ще е принципна битка срещу неприкосновеността на големите постове и големите пари, съм с две ръце „за“. Но ако това ще е битка да се затрие конкретен бизнесмен, за да застане на негово място друг, разбира се, съм против, тъй като никой не е застрахован.