Европейският самолетостроител "Еърбъс" се съгласи да плати глоба от $3,6 млрд. ($4 млрд.) , за да бъдат спрени разследвания за корупция срещу него в три държави, предадоха днес Ройтерс и Франс прес.

Групата ще плати въз основа на споразумение €2,1 млрд. във Франция, €984 млн. във Великобритания и €526 млн. в САЩ.

Антикорупционните експерти смятат сделката за най-голямата, сключвана някога по дело за корупция, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че споразумението слага край на четиригодишна криза, довела до промени в ръководните органи на групата.

Националният финансов прокурор Жан-Франсоа Бонер говори пред репортери, след като "Еърбъс" постигна споразумението във френски съд днес.

Повдигането на обвинения би означавало компанията да бъде изолирана от обществени поръчки в САЩ и в Европейския съюз.

Британските и френските власти разследваха "Еърбъс" по подозрения в корупция при продажбите на реактивни самолети повече от 10 години. Американските следствени органи разследваха фирмата по обвинения за нарушетие на контрола върху износа, припомни Ройтерс.

Централно място в делото заемаше съществуваща от десетилетия система на продажби на агенти по продажбите, представляващи трети страни в сделките,  която се е управлявала от вече разформирована централа. Във върха на развитието си тя е имала персонал от 250 души в различни части на света няколкостотин милиона евро плащания в годината, са казали пред Ройтерс източници, запознати с проблема.