Руският президент Владимир Путин продължава рокадите по високите етажи на властта.

Днес той назначи бившия министър на правосъдието Александър Коновалов за пълномощен представител на държавния глава в Конституционния съд на Русия, предаде ТАСС.

Заемащия досега този пост Михаил Кротов е освободен от длъжност.

Работна група, назначена от Путин, работи върпу правния текст на изменения в руската конституция, които той предложи по-рано тази година.

Те предвиждат да бъде увеличена властта на парламента и на министър-пресдетателя за сметка на президентската и да бъде създаден нов орган - Държавен съвет, чиито функции са още неясни. 

Сегашният шестгодишен мандат на Путин изтича през 2024 г. В началото му,  през 2018 г., той каза, че няма да се кандидатира на следващите президентски избори.

ТАСС отбелязва, че Путин също е променил състава на комисия при президента на федерацията, която разглежда предварително кандидатурите на съдии във федералните съдилища, включвайки в него Коновалов и изключвайки Кротов.

Както и Путин, Коновалов  (49 г.) от Санкт Петербург, има юридическо и богословско образование и кариерата му е преминала в прокуратурата, а министър на правосъдието е бил от 2008 до януари 2020 г. Той загуби поста си при оставката на правителството на предишния руски премиер Дмитрий Медведев.