ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Поставянето на Ана Баракова в листите на "България без цензура" бе грешка на растежа. В "България без цензура" са останали без мозъци. 

Такива любезности си отправиха адв. Дяко Дяков, който бе обвинен от Ана Баракова в упражняване на натиск да се откаже от мястото си в следващия парламент и самата Баракова. 

Двамата бяха в листите на ББЦ в Пловдив-град. Дяков заемаше второто място след лидера Николай Бареков, а Баракова беше №13. Дали плод на феномена 13/13 или на реален избор, но учителката спечели около 800 преференции срещу 500 за адвоката. С решението на Бареков да остане евродепутат, в следващото НС влиза Баракова, а не Дяков. 

Тази сутрин обаче тя обяви, че става независима депутатка, защото била притискана от активисти на ББЦ, включително от Дяков да се откаже от депутатското си място. В сюжета бе вплетен и криминален елемент - взлом в дома й. 

Клуб Z потърси и двамата, за да изкажат позициите си. Ето какво казаха:

По повод на твърденията на Баракова, че са й изпращани заплашителни sms-и да се откаже от НС:

Д. Д. "Никога не съм й изпращал sms-и. Веднъж пиехме кафе на главната в Пловдив". 

А. Б. "Съобщенията продълиха дори и днес. Получих включително такива от човек, който никога не ми се е обаждал до момента. От Стефан Канев, секретарят. Трогателни и любезни sms-и, за срещи, за разговори". 

Искал ли е от нея да се откаже от депутатството:

Д. Д. "Да, поставих това искане по време на кафето. Каза, че ще си помисли. Първо искала гаранции от лидера на ББЦ за някакви постове, за политическа кариера. После спря да си вдига телефона на всички, изключваше го".

А. Б. "Още на втория ден се видяхме. Поиска да направим заменка с друг пост (отказва да каже какъв). Категорично казах, че отказвам. Че заемам депутатското си място по волята на избирателя". 

Въпрос: защо да се оттегля, след като си е спечелила мястото. Баракова и приближените й твърдят, че е популярна в Пловдив:

Д. Д. "Убедени сме, че го спечели вследствие на феномена 15/15, това не е съзнателен вот на пловдивчани. Тя нямаше мажоритарна кампания. Аз имах билбордове, листовки. Трябва да има спешни промени в Изборния кодекс - да се изписват имената на всички кандидати срещу номера им". 

А. Б. "За мен са гласували хора в различни населени места. През цялото време получавах множество обаждания в подкрепа". 

На въпроса защо изобщо е била поставена в листата, след като ББЦ очевидно не я иска за свой представител в НС:

Д. Д. "Допуснахме грешка на растежа. Кадрова. Млада партия сме". 

А. Б. "Сега стана ясно, че Бареков и Дяков са имали предварителна уговорка Бареков да се оттегли и Дяков да влезе на негово място. За Николай Бареков няма норми и правила, лидер, който нарушава закона!". 

На въпрос защо все пак Баракова го обвинява, щом е невинен:

Д. Д. "Оказан й е натиск от ГЕРБ и БСП да смени партията. Лично тя ми се похвали, че още на следващия ден след като стана ясно, че влиза в парламента, са й се обадили хора от тези партии да я поздравят. А Бареков не й се бил обадил. Е, той може ли да прозвани всички избрани депутати?! Баракова дори не е подала заявление за напускане на ББЦ". 

А. Б. "Аз съм контактен и общителен човек. Получих поздравления от всички партии, и от ВМРО, и от ДПС. Работя с много хора. И не съм напуснала партията, защото още не съм се прибирала". 

По повод твърденията на Баракова, че ББЦ стои зад нахлуване в дома й:

Д. Д. "Това е несериозно. Мога да я съдя за клевета. Ама ще преценя дали си струва". 

А. Б. "Вратата беше разбита. Напуснах града. Обстановката не е нормална за живеене". 

По повод твърденията й, че е била тормозена да подпише отказ от мястото в парламента:

Д. Д. "Викаха я да се подпише под документ, че трябва да се заплатят застъпниците". 

А. Б. "Аз съм един зам.-председател в район! За какво да ме търсят мен, какъв докумрнт, какви пари! Има си секретари. Аз не съм далавераджийка! Много лошо е, че адвокат го казва това. Явно са останали без мозък! Един адвокат не разсъждава като адвокат, а един лидер на партия нарушава закона". 

Какво ще прави сега, след като не стана депутат:

Д.Д."Светът не свършва с депутатстването. Аз съм адвокат с дългогодишна практика. Ще работя като адвокат". 

Ще иска ли повторно преброяване на преференциите:

Д.Д. "Не, няма никакъв смисъл".