СТЕФАН МИЛАНОВ

Делото срещу лидера на „Атака“ Волен Сидеров за хулиганство и нападение над полицай на летище Варна на 6 януари очаквано беше спряно.

Софийският градски съд (СГС) прие, че това, че Сидеров е избран за депутат в новото 43-то Народно събрание, му дава нов имунитет. Съдът специално уточни, че законът позволява само два варианта при това положение – или имунитетът да бъде снет по искане на главния прокурор, или самият депутат писмено да се откаже от него.

Това, че Сидеров си даде имунитета като член на предишния парламент е обстоятелство, което важи само към момента на съществуването на 42-рото Народно събрание.

От прокуратурата засега не казват дали ще поискат отново имунитета на лидера на „Атака“, тъй като новото НС още не се е конституирало. Докато не се е събрал новият парламент и няма избран председател, на практика няма към кого главният прокурор да отправи искане за снемане на имунитета.

Адвокатът на Сидеров - Явор Нотев, който отново е избран за депутат, също каза, че не може предварително да коментира дали клиентът му сам ще си даде имунитета. Нотев поясни пред Клуб Z, че няма опасност обвинението да падне по давност, дори и новият парламнт да изкара 4 години.

"Образувано е наказателно производство и е спряно - така давността не тече", поясни Нотев.