На 31 декември 2019 представителството на Световната здравна организация (СЗО) в Китай беше информирано за 27 случая на пневмония с неизяснен произход. Пациентите са били регистрирани в 19-милионната метрополия Ухан, административен център на провинция Хубей.

Здравните власти в града първоначално свързаха инфекцията с посещение на местен рибен пазар, на който освен риба се продават и други животни (сред които и много живи). Пазарът впоследствие беше затворен и дезинфекциран.  

До 5 януари 2020 г. броят на пациентите нарасна на 59. Един от тях вече почина, а шестима са в критично състояние. Междувременно и от Южна Корея беше съобщено за един съмнителен случай, свързан с 36-годишна китайка, която миналия месец е посетила Ухан. Пациентката е била приета за лечение в болница южно от Сеул. 

И все пак: дотук осем от пациентите са били напълно излекувани и са напуснали болницата. Експертите изглежда са напреднали в търсенето на причинителя на мистериозното белодробно възпаление. От експертната група съобщиха, че са дешифрирали генната секвенция на причинителя: нов вид коронавирус, открит в кръвните проби и слюнката на 15 от развилите заболяването. Междувременно и представител на СЗО в Китай потвърди новината за новия коронавирус. Причините за избухването на заразата обаче все още са неясни. Изясняването на всички обстоятелства около разпространението на вируса продължава.

Що е то коронавирус?

Коронавирусите са открити през 60-те години на миналия век. Името им идва от тяхната форма: под микроскоп се вижда, че стърчащите навън протеинови структури, обграждащи обвивката на вируса, наподобяват слънчева корона (от латински: corona). 

Принципно коронавирусите не са нещо необичайно. Често инфекциите протичат безобидно, най-често с оплаквания като при грип - температура, кашлица и затруднено дишане, или със стомашно-чревни оплаквания, най-вече разстройство. От момента на заразяване до появата на първите симптоми обикновено минават от една до две седмици време.

Но коронавирусите са силно приспособими и могат да бъдат и много коварни. Те принадлежат към РНК-вирусите и имат висока генетична променливост: лесно преодоляват бариерите и причиняват инфекции. Често заразата се предава върху хората от животни - бозайници, гризачи и птици. Инфекцията може да причини и сериозни заболявания - като белодробно възпаление и остра респираторна недостатъчност. Изходът може и да е летален.

През 2002 и 2003 година агресивният коронавирус  SARS-CoV предизвика епидемия - в 30 страни се заразиха общо над 8000 души, а близо 1000 починаха. През 2012 на Арабския полуостров беше открит коронавирусът MERS-CoV - респираторен синдром на Близкия изток. И в двата случая експертите предполагат, че вирусът е бил предаден на човека от животни.

Как се предава заразата?

Инфекцията може да се предаде при директен контакт между човек и животно, но също така и по въздуха. Известни са обаче и други пътища на заразяване, например чрез храни - месо или други  животински продукти, които не са надлежно термично обработени. Насекоми като комарите и кърлежите също могат да пренасят заразата, като не е задължително и те самите да развият болестта. 

В сравнение с пандемиите от SARS и MERS сегашната ситуация е значително по-безобидна. Но опасността не бива да се подценява. Засега китайските власти реагират със засилен контрол на местата с голяма концентрация на хора - като летищата и гарите. Някои азиатски страни затегнаха превантивните мерки по границите - особено за пътниците, идващи от Ухан.

"Дойче веле"