Част от българските работодатели предлагат увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа. Това става ясно след вчерашната среща на правителството, синдикатите и бизнеса по повод създадената работна група, която трябва да набележи области от българската икономика, които имат нужда от реформи. 

Според синдикатите обаче такава мярка е неприемлива и изчисляват, че на практика увеличението ще доведе до 9-часов работен ден. 

Пред БНТ Добрин Иванов - изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), обясни, че промяната е нужна заради липсата на достатъчно работна ръка. 

"Целта не е с едно и също количество хора да се свърши повече работа, защото в момента има дефицит на работна ръка на пазара на труда и липса на квалифицирани специалисти. В такъв случай, ако искаме ръст на БВП, това не може да бъде осъществено чрез количествено увеличаване на работници, а чрез повече работа и увеличаване на количеството на положения труд", каза Иванов.

Освен това според него работният ден нямало да стане 9 часа на повечето места. Така ще бъде обаче в сферата на отбраната, аварийните ситуации и някои производства, призна все пак той. 

"Разбираемо е искането на работодателите да се увеличи извънредният труд, като това да стане с колективен трудов договор, щото това са мотивите, които ние слушаме, но вие и аз знаем, че съвсем лесно е всеки работодател да си направи така наречения работодателски синдикат с няколко души работници и да прокарва искания и виждания, каквито на него са му угодни", контрира го пък представителят на КТ "Подкрепа" Валери Апостолов.

Така в момента не е ясно кога и дали наистина работодателите ще направят предложението си. Това може да стане след разговорите с правителството, които ще продължат вероятно този петък. За да стане промяната, трябва да бъде ремонтиран Кодексът на труда.