По-малко от 24 часа след остратата реакция по повод изявление му за правата на българското малцинство в Сърбия от неделя, сръбският външен министър Ивица Дачич извърши пълен обрат.

В неделя той се оплака, че много страни поставят въпроса за положението и статута на националните малцинства в рамките на държавата.

Основната критика бе насочена срещу Черна гора, но Дачич посочи още, че на всяка среща на ЕС България поставяла въпроса за "малобройното" българско население в Сърбия.

Ден по-късно бившият говорител на Слободан Милошевич обясни пред РТВ, че целта му не била да каже нещо лошо, а да обърне внимание на факта, че съществуват международни конвенции за правата на националните малцинства.

„Изнесох информацията, че българите в Сърбия са 0,26%. Но ние правим планове за действие, имаме някои задължения по този повод и много уважаваме правата на националните малцинства. Дори от българското МВнР реагираха и казаха, че това е вярно и ще продължат по този начин, защото искат да се спазват всички европейски стандарти и ние подкрепяме това", заяви Дачич пред РТВ, съобщава БГНЕС.