България има двама офицери в Ирак, които са на мисия по обучение на иракската армия и може сама да реши да направи това, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който участва в Богоявленския водосвет на бойните знамена.

Той обясни, че след около две седмици ще се извърши ротация на военнослужещите и страната ни може просто да не изпрати заместващи такива. 

"Така или иначе до две седмици предстои тяхната ротация, така че ще решим дали да ги изтеглим, но трябва да има общо решение на НАТО по въпроса", уточни Красимир Каракачанов.

По думите му България има план за евакуирането на тези двама офицери. Той изтъкна, че те не са в бойната мисия и към момента няма опасност за техния живот.

Според военния министър, ако стане тотално изтегляне на военнослужещите от Ирак, означава да се възобнови до голяма степен конфронтацията между трите основни общности - сунити, шиити и кюрди. Това може да възроди донякъде влиянието на Ислямска държава, защото Каракачанов се съмнява, че иракските сили за сигурност могат сами да се справят с този въпрос.

"България не е дала никакви основания на Сърбия да дава подобни изявления", коментира Каракачанов изказването на първия заместник министър-председател и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич по отношение на българското малцинство в Сърбия. Каракачанов изтъкна, че е задължение на България да се грижи за своите сънародници. Според министъра на отбраната агресивният тон спрямо България се засилва и това прави впечатление.