Служебният премиер Георги Близнашки след заседанието на Гражданския борд за свободни и честни избори отново повтори предложението си да се проведе референдум с въпрос дали да се въведена смесена избирателна система. Той разви тази своя идея още вчера като съобщи, че експерти на служебния кабинет са подготвили предложения за промени в Изборния кодекс. Според Близнаков е добре да се смени сегашната пропорционална система със смесена, при която половината от народните представители се избират мажоритарно, а другата половина - пропорционално.  

„Смятам, че това е болезнена тема, след като избирателната активност спадна до под 50% на последните парламентарни избори“, коментира премиерът, като уточни, че референдумът ще лиши от основания тезата, че по този начин биха се ограничили права и свободи на отделни групи на населението.

Сред другите актуални предложения на професора по право е връщането към системата Д'Онт при изчисляване на разпределението на мандатите. На тези избори това се случи по Хеър-Ниймайер, формула, която се смята, че действа в полза на по-малките партии. Сегашните изкривявания са особени видими в по-малките избирателни райони. Заради разпределението на мандати има протести в Кюстендил, Ямбол и т. н. Другата система обратно действа в полза на първата и втората партия. Според Близнашки така биха се консолидирали гласовете на избирателите ище се избегне сегашната разпокъсаност на парламента.

Проблемът с изкривяването на изборната картина в някои региони чрез разпределението на мандатите е свързано с разпоредби на Изборния кодекс, каза още премиерът пред медиите. „Личното ми мнение е, че отидохме много далеч в насърчаването на малките партии в желанието да бъде стимулирана появата на нови политически субекти. Постигнахме този ефект, който има като странична последица фрагментаризацията на парламента“, коментира проф. Георги Близнашки. Според него, промени в избирателната система трябва дадат отговор на изискванията за демократичност и за ефективност. „Не трябва да се допуска прекомерно разпиляване на гласовете, за да може да се образува правителство. Така че аз бих препоръчал да се върне системата Д‘Онт, защото тя консолидира гласовете“, каза премиерът, като подчерта необходимостта от много сериозна дискусия по темата.

Близнашки се самопохвали, че служебното правителство добре си е свършило работата по организирането на парламентарните избори на 5 октомври. 

 „Справихме се успешно със задачата, имаме легитимен резултат от изборите, който не се оспорва“, каза още той и добави, че критиките до момента не са свързани с организацията и произвеждането на вота, а с някои разпоредби на действащия Изборен кодекс, каквато е методиката за разпределение на мандатите. 

Изборният борд към служебното правителство, който приключи днес работата си, допринесъл и за активирането на българите зад граница. „Никога досега не е имало толкова много изборни секции в чужбина. Положихме огромни усилия да гарантираме законността на изборите зад граница. Изпратихме и представители на администрацията в секционните комисии за вота в чужбина, което допринесе за спокойствието и законосъобразното протичане на изборите“, каза министър-председателят. Електронното гласуване (една от точките в предлагания от президента референдум- б. р.) трябвало да бъде въведено първо точно за българите в чужбина, каза Близнашки.