Законопроект, с който да се забрани в България вносът на битови боклуци, болнични отпадъци от страни извън Европейския съюз, ще внесат тази седмица от БСП. Това обяви лидерката на левицата Корнелия Нинова пред БНР. 

Според регламентите на европейската общност подобни ограничения - за свободно придвижване на хора, стоки и услуги, не могат да засегнат държави-членки.

След Плевен, вчера и във Враца беше открит нерегламентиран боклук от Италия. МВР заедно с структурите на регионалните инспекции по околна среда и водите провеждат от няколко дни операции в цялата страна  след като плевенският боклук беше свързан с калабрийската мафия Ндрагета.   

Борисов превърна страната в сметище за всичките тези години… Когато ти е разрешен вносът, винаги може да се намери и корупционен елемент, да мине през институциите и органите на властта и боклукът да влезе в страната. Но когато има забрана, това е една много тежка мярка. Имаме отговор от министъра, че за пет години са внесени 734 хил. тона от трети страни, не от Европа. От Европа не ги знаем колко са количествата заради свободното движение на стоки.“, посочи Нинова.

.Според нея затягането на контрола не е достатъчно като мярка, защото покрай официално разрешеното движение на отпадъци с цената на корупция се промъквали и други количества.

"В момента сме разграден двор и правителството на Борисов превърна България в сметище за тези 10 години, откакто управлява. Виждате, че почти през ден се открива нова нерегламентирана площадка, чийто собственик не се знае, не се знае за какво са събрани тези отпадъци там. В Бобов дол е драматично положението, горят се боклуци в теца, заравят се в открития рудник, в Габровско е същото, почти в цялата страна има такива проблеми", каза още Нинова. 

Тази седмица БСП трябва да внесе и вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" заради водната криза. Пред БНР депутатът от ДПС Джевдет Чакъров посочи, че заради водната криза трябва да бъде поета политическа отговорност и да се подходи достойно:

„Видно е, че има проблем, че има пропуски. Министрите Нено Димов и Петя Аврамова трябва да си понесат политическата отговорност“., коментира той. 

А на въпрос дали ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителството на ГЕРБ, Чакъров отговори, че в Движението все още не са провеждали разговор на тази тема, но изрази критика към БСП, че не са направили консултации с всички опозиционни партии за решението си да внесат вот на недоверие.

„Това предопределя резултата… Ние вероятно ще заявим определена опозиционна позиция“, добави депутатът. 

Според Корнелия Нинова обаче кризата в Перник има много въпроси за изясняване:

„За десет години цената на водата за хората е увеличена три пъти. Уж с цел инвестиции във водопреносната мрежа. Само че за тези 10 години е сменена 0,5% от водопреносната мрежа и над 60% от водата изтича. Трябва да се носи и политическа, и наказателна отговорност… Къде са парите?!... Водата на България изтича пред очите ни заради безхаберие, некомпетентност и корупция“. каза лидерката на БСП.

През пролетта в БСП предстои и избор на ново ръководство. Потитана дали ще се кандидатира отново за председател на партията, Нинова отговори:

"Няма да се самокандидатирам. Ще изчакам конференциите и номинациите… Не бих сменила посоката, в която се движим... Винаги бих дала път на умни, кадърни и почтени хора“.