Едрогабаритният багаж за частния самолет, с който бившият ръководител на френско-японския автомобилен съюз Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон вероятно е напуснал Япония, не е преминал на проверка със скенер, съобщи днес японската обществена телевизия, цитирана от БТА.

По данни на източника на телевизионния канал, който е служител на летище Кансай в Осака, калъфите за транспортиране на музикални инструменти заради големите си размери не преминавали проверка със скенер.

Предполага се, че Гон е бил прехвърлен на частния самолет именно в такъв калъф.

По-рано беше съобщено, че камерите за наблюдение са регистрирали как на 29 декември Гон е напуснал сам токийското си жилище, където бил под домашен арест и се отправил в неизвестна посока.

Японската министърка на правосъдието Масако Мори разкритикува остро Гон, който бе под гаранция с висящо дело, и заяви, че бягството му в Ливан не може да бъде оправдано, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА. 

Япония няма официални писмени данни за неговото напускане на страната, каза министърката. Предполага се, че Гон е излязъл от Япония, използвайки "незаконни методи", заяви Мори в първото си публично изявление по случая, чийто подробности остават забулени в мистерия.

"Бягството на заподозрян, докато е под гаранция, не може да бъде оправдано", добави министърката.

Гон, на когото предстоеше дело по обвинения за финансови злоупотреби, каза след като пристигна в Ливан, че е избягал от "несправедливостта и политическото преследване" в Япония.

"За съжаление (Гон) пренебрегна съдебните процедури на страната ни и постъпката му е равностойна на престъпление", каза също днес Такахиро Саито, заместник-директор в токийската районна прокуратура. Службата ще започне бързо и надлежно разследване, за да разбере как е избягал, добави прокурорът.

И правосъдната министърка обеща задълбочено разследване, за да бъде разкрита истината. Тя е наредила на имиграционните власти да си сътрудничат със съответните агенции, за да затегнат допълнително процедурите по излизане от страната, съобщи Ройтерс.

Тази седмица стана ясно, че Гон е избягал от Япония в Ливан. На 31 декември той лично потвърди този факт като обвини японското правосъдие в несправедливост и пристрастност. Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, беше арестуван от токийската прокуратура на 19 ноември 2018 г.

Според следствените органи, между 2010 и 2018 г. той не е декларирал по съответния ред размера на заплатата си от 9 милиарда йени (над 80 милиона долара) като председател на съвета на директорите на Нисан.

Повдигнати му бяха и други обвинения.

През април 2019 г. Гон беше освободен под гаранция от предварителния арест и му беше наложена мярка домашен арест.