Десетки хиляди хора в Югоизточна Австралия преживяха ужас в новогодишната нощ, след като се оказаха обградени от горски пожари, съобщиха австралийските власти, цитирани от ДПА.

Като цитира щатската пожарна БТА предава, че мобилните телефони, интернет връзките и електричеството са излезли извън строя по южното крайбрежие на щата Нов Южен Уелс заради паднали кули и електропроводи.

Над 4000 души се оказаха блокирани по плажовете с падането на нощта в Маракута, щата Виктория, където пожарите продължават да заплашват крайбрежния град. Всички пътища от и за района са затворени заради огъня, заявиха службите за спешна реакция във Виктория.

"Като във военна зона е", такова сравнение за положението направи Айлийн Оукс, жителка на град Бейтманс Бей, пред австралийската телевизия.

Бейтманс Бей от повече от два дни е откъснат от света заради пламъците, което принуди хората да търсят безопасност на плажа.

Над 350 км от магистралата за Сидни е затворена заради пожарите, заяви полицията.

На помощ на блокираните в крайбрежните градове бяха извикани военните.

Утре ще бъдат използвани военноморски амфибийни транспортни кораби и военни хеликоптери, за да превозят храна, вода и медицинска помощ за откъснатите градове и да евакуират тези от хората там, които пожелаят да се евакуират, заяви австралийското министерство на отбраната.

Австралийската метеорологична служба съобщи, че в западните части на Сидни температурите през днешния ден са достигнали 46 градуса, но се очаква пожарникарите да получат глътка въздух в първите дни на новата година, защото в четвъртък и петък времето ще стане малко по-хладно.

Въпреки това в края на седмицата се очаква температурите отново да достигнат 40 градуса и повече.

Напук на сложната обстановка с пожарите в Нов Южен Уелс над един милион души посрещнаха новата година в пристанището на Сидни и околността, откъдето станаха свидетели на традиционната зрелищна заря над знаковите забележителности на най-големия австралийски град, предаде Асошиейтед прес.