Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова за "активни дипломатически и военни контрамерки" за запазване на суверенитета на страната в седемчасова реч вчера на заседанието на ръководството на Корейската трудова партия, което продължи три дни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ким Чен Ун постави национални цели за възраждане на икономиката и подготовка на "активни и офанзивни политически, дипломатически и военни контрамерки за твърдо запазване на суверенитета и сигурността на страната", съобщиха държавните медии в Пхенян.

Севернокорейската информационна агенция КЦТА съобщи, че пленумът на Централния комитет ще продължи и днес, ден преди Ким Чен-ун да произнесе новогодишното си обръщение, в което се очаква да обяви промени в политиката в икономиката и отбраната.

Някои експерти предполагат, че той ще използва традиционната си новогодишна реч, за да обяви, че прекратява ядрените преговори с Вашингтон, и може би ще се върне към конфронтацията, като отмени самоналожения мораториум върху ядрените опити и опитите с ракети с голям обхват.