Руското външно министерство заяви днес, че американските въздушни удари по обекти на подкрепяна от Иран шиитска групировка в западен Ирак и източна Сирия са неприемливи и контрапродуктивни, и призова всички страни да се въздържат от разпалване на напрежение и дестабилизация на военнополитическата ситуация в региона, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Този позиция е изразена в разпространен от министерството в Москва коментар за вчерашните събития. САЩ заявиха, че въздушните удари по групировката "Катаиб Хизбула" (Бригади на Хизбула) са в отговор на убийството на американски цивилен служител при ракетна атака срещу иракска военновъздушна база.

Иракският премиер Адел Абдел Махди остро осъди днес въздушните удари на САЩ срещу няколко обекта, принадлежащи на подкрепяната от Иран милиция в Ирак, и предупреди, че тези атаки ще имат "опасни последствия". По-късно днес се очаква заседание на иракския Съвет за национална сигурност, след което ще се обяви официалната позиция на правителството в Багдад.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо защити по телевизия "Фокс нюз" днес американските въздушни удари срещу "Катаиб Хизбула" и каза, че те са били в отговор на нападение срещу американските сили в Ирак.

"Това беше защитна мярка с цел гарантиране на сигурността на американските сили и американските граждани в Ирак. Целта й беше, също така, възпиране на Иран", каза той.

Помпейо отбеляза, че "Катаиб Хизбула" се ползва с подкрепата на Иран.

"Те атакуваха американски обект, добави държавният секретар, цитиран от ТАСС. - Президентът (Тръмп) ясно даваше да се разбере, че когато е заплашен животът на американци, той ще предприема ответни мерки. Именно това и направи вчера министерството на отбраната."

Израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари днес в телефонен разговор с Помпейо за действията на САЩ, насочени срещу Иран и неговите сателити в региона, съобщи канцеларията на премиера.