Западната съседка на България - Сърбия, планира да похарчи близо 14 млрд. евро за допълнителни стимули на своята икономиката. Планът трябва да се реализира до края на 2025 година и има за цел да удвои темповете на растеж на брутния вътрешен продукт на страната, пише агенция Bloomberg. 

Програмата за държавните инвестиции е изработена с помощта на Световната банка и се фокусира най-вече над сектори като енергийната инфраструктура, пътища и селскостопанската политика. Освен това Сърбия ще продължи тенденцията, която като че ли завладява повечето балкански и централноевропейски страни да отпуска субсидии за млади семейства.

Така правителството в Белград се надява да се справи с демографската криза. Друга мярка в тази насока - ще се предлагат финансови стимули за всеки работодател, който успее да наеме на работа, напуснал страната сърбин. За хората, които искат да започнат самостоятелен бизнес - ще се отделят допълнителни средства. 

"Искаме младите хора да останат тук, те самите да имат повече деца и по-добро бъдеще", заяви Александър Вучич. 

В неговите планове влиза и увеличение на средната заплата до над 500 евро на месец още от началото на 2020 година и до 900 евро до 2025 година. За целта правителството увеличава постепенно и административно заплатите в бюджетния сектор.

Не е ясно как Белград гледа обаче на другите съвети на Световната банка. Именно - да улесни достъпа на стартиращи и малки фирми до финансиране, да промени училищните програми, които да са насочени повече към практическите умения. Освен това експертите са посъветвали правителството да се въздържа от създаването на антиконкурентни мерки и да подобри държавните услуги, които предлага на гражданите. 

Според Bloomberg Сърбия ще финансира реформите чрез продажби на държавни облигации. Освен това ще се ползват бюджетни средства и заеми.