Министрите се отчетоха пред премиера Бойко Борисов за свършеното през годината. На днешното правителствено заседание премиерът им каза в рамките на по три минути да отчетат какво са свършили техните ведомства. "До три минути времето за реклама", пошегува се Борисов. Докладите обаче продължиха около 2 часа.

Заседанието започна с отчет на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя посочи грижите, които нейното ведомство полага за нашите сънародници в чужбина за издаването на личните им документи, за нови консулства и знакови посещения в чужбина, както и за помощта за българите които живеят във Великобритания. Работим с толкова служители, колкото са били, когато нашите сънародници извън страната са били 70 000, посочи Захариева. Според нея България не е в Шенген зарди вътрешнополитически натиск в част от страните от ЕС. Захариева изтъкна, че страната ни не е консуматор на сигурност, а съюзник в НАТО. Тя е доволна от високите посещения у нас, като изтъкна визитата на папата. Похвали и визитите на Бойко Борисов в чужбина и срещата му с Доналд Тръмп.

Отчет направи и вицепремиерът Томислав Дончев Той посочи, че България няма загубено европейско финансиране, договорени са 80 процента от финансовия ресурс по оперативните програми и имаме прозрачна система за управление на тези пари.

Вицепремиерът Марияна Николова, отчете работата си по киберсигурността. През тази година се работи по проект по единен модел за осигуряване на административни услуги - през него се правят 380 електронни услуги за гражданите и бизнеса, каза вицепремиерът. Увеличава се броят на младите българи които избират да се върнат в страната, миналата година са се върнали 16 000 хиляди, през 2017 година те са били 13 000 а преди осем години - 5000, каза Николова.

През тази година беше сключен договор за нови изтребители, придобихме на-модерния самолет на Балканите, каза в своя отчет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Работим и по другите проекти за модернизация на армията, за трета поредна година се увеличават доходите на военните. Обърна се тенденцията и броят на военнослужещите се увеличава. До началото но декември броят на военните се увеличава с 320 души, като до края на годината ще са 400, каза Каракачанов. Беше възстановено и военновъздушното училище. Това, което се случи през тази година в областта на отбраната, не се е случвало през последните 30 години, каза още министърът на отбраната.

"Керванът върви в правилната посока, а винаги ще има кучета, които ще лаят", обобщи вицепремиерът и военен министър.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че до началото на април 2020 година България може да се присъедини към валутния механизъм ЕРМ2, намалява сивата икономика, имаме най-ниската контрабанда на цигари в ЕС, увеличават се и приходите в консолидираната фискална програма, добави той,

Младен Маринов, министър на вътрешните работи посочи че намалява броят на убийствата и на грабежите, а разкриваемостта се увеличава. Намалява контрабандата, организацията на изборите през миналата година мина нормално, посочи той.

Транспортният министър Росен Желязков отчете, че са направени редица ключови проекти, които са важни за сектора, сред които е концесията на летище София.

Социалният министър Деница Сачева се похвали с ръст на минималната заплата, както и със спадащата безработица. Приоритет за МТСП догодина е качеството на работната сила. Сачева е доволна от върнатите в училище деца. 1519 са децата, които са останали в семействата си, а са били заплашени от изоставяне.

Спортният министър Красен Кралев е доволен от включването на младите хора и от започналите реформи в сектора. Доволен е от инвестициите в спортната инфраструктура.

В сектор образование акцент е ръстът на учителските заплати. Ще бъде намалена административната тежест в сектора. Държавата ще инвестира 25 милиона лева за задържане на децата в училище.

Премиерът се скара, че висшето образование бълва пиари, политолози и социолози, а няма хора в производството. Борисов се дразни от думата "схеми" и иска министрите да използват друга дума. Толкова много неща са направени, че за образованието може да се говори час, каза премиерът.

Министърът на туризма Николина Ангелова отчете над осем милиона туристи, посетили страната ни. 34% е ръстът от международни нощувки. 145 са договорите за концесия и наем на плажове. И в този сектор намалявала административната тежест. Бойко Борисов заръча да се рекламира археологията ни. Уникални неща се разкриват, финансираме ги, отчете той.

Правосъдният министър Данаил Кирилов отчете отпадналия механизъм за сътрудничество и оценка. Благодаря за политическата воля, обърна се той към министър-председателя, отчитайки приноса му с комуникацията с президента на ЕК. Той благодари и за извънредното заседание, на което бе взето решение за надзор над главния прокурор.

Енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че 2019 г. е била важна за енергетиката ни. Тя отчете работата по "Балкански поток". Първите 11 километра от проекта са въведени в експлоатация. Продължава работата по заваряване на тръби, изтъкна Петкова. Тя благодари на Бойко Борисов за финансовата подкрепа за газопровода с Гърция. Петкова отчете и напредъка по проекта за втората ядрена централа. Работим на пълни обороти, отчете премиерът. Бойко Борисов каза, че "Южен поток" е спрян заради корупция.

Екоминистърът Нено Димов похвали успеха в сферата на отпадъците и изграждането на инсталации. Той подчерта инвестициите във ВиК сектора.

Земеделският министър Десислава Танева посочи, че приключване годината с 42 регистрирани огнища на африканската чума. Сега е ловният сезон и дружинките извършват дейност по депопулация на дива свиня. 51 държави в света са засегнати от чумата по свинете. Над 6 милиона прасета са унищожени.

Регионалният министър Петя Аврамова похвали пътните проекти. АМ "Струма" е страхотен обект, възхити се Бойко Борисов. Иначе годината била напрегната по отношение на пътното строителство. Премиерът разпореди последната част на Южната дъга да бъде готова догодина. Петък и събота там е ад, каза Борисов.

Той разказа за вчерашната си среща с "героя на социалистическия труд", който продължава да строи. Сега ще го направим герой на капиталистическия труд, заяви Бойко Борисов. Това ми е като психотерапия, каза премиерът.

Бойко Борисов иска да бъде изненадан с предсрочно въвеждане на тол системата и поиска тя да заработи през януари.

"Само на "Капитан Андреево" минават 1 300 - 1 500 тира на ден и минават България за 10 лева. По празниците са стигнали 2 000. И смачкват мантинелите, смачкват магистралите. И ние, вместо да имаме пари да ги ремонтираме, продължаваме да си слушаме. Когато накараш някого да си плати за дадена услуга, никога няма да е доволен", каза Борисов.

Според него очаквано е да има недоволство от ТОЛ системата, но стартирането й е задължително.

"Няма държава, която да не го е направила това. Още повече – ние казваме, че е за някои от магистралите и основните пътища. Който иска, може да кара по страничните", посочи още Борисов.

Министърът на културата Боил Банов също отчете постиженията в сферата и подкрепата за изкуствата. Много неща се откриват, доволен е той от археологическите разкопки. Предизвикателство било как те да се консервират.

Здравният министър Кирил Ананиев е доволен от вложенията в медицинска апаратура. Модернизираме материално-техническата база в болниците, каза още той. Премиерът Бойко Борисов настоя министърът да обясни, че се увеличават заплатите на медицинския персонал. Ананиев смята, че се повтори модерна и високо оборудвана детска педиатрична клиника. Здравният министър вярва, че с кампанията за донорството е променена нагласата на обществото. Създадохме условия за лечение на хора с редки заболявания, доволен е министърът. Бойко Борисов каза, че най-много време дал на Кирил Ананиев. Министърът пък се похвали и със средствата за нови линейки.

Виждате колко неща са свършени и колко много предизвикателства и пропуски сме направили. Това заключи премиерът Бойко Борисов.Той отбеляза, че българите два пъти са показали доверието си към управляващите и на евроизборите, и на местните избори.

"Трябва да се съсредоточим и да си довършим програмата докрай. Другите са само на думи. Но ако погледнем назад във времето, няма сектор, няма министерство или сфера, в която да са били по-добри", посочи Борисов.

И допълни:

"Обяснявайте на хората какво се прави, дори да има проблем и пропуски. Защо е дошъл проблемът и какво ще направим, за да го отстраним".

Борисов предложи да се обсъди идеята ВиК дружествата да се обединят в едно държавно дружество, за да може по-добре да се контролира инфраструктурата и да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа.

"С един кран можеш да спираш водата на един цял град и това да доведе до 150 аварии, с всички последствия ако това стане преди избори", каза Борисов. "В Перник са главният секретар на МВР и началникът на полицията и масово в страната се уплашиха. Всяка партия като дойде на власт, пита първо за ВиК дружествата и сега разбирам защо", каза Борисов. "Водопроводната мрежа в Перник е от 1952-1953 година и тръбите и са безобразно състояние", отбеляза той. "Пропуснато е златно време, и сега, в условията на криза, сме разпоредили да се направи изцяло нов магистрален водопровод. С него ще се намалят загубите на вода и няма да се злоупотребява и да се краде вода", посочи премиерът. "В града трябва да се командироват поне четири екипа от съседни градове да помагат в ремонтите на мрежата. Всеки час трябва да се ползва, за да се успокоят хората. Вина може да се намери на всеки участвал в управата на града", каза Борисов. 

Накрая министър-председателят се обърна към операторите, които два часа без прекъсване снимаха отчета на кабинета.

"По своя воля стояхте, да не кажете, че сме ви държали на сила", пошегува се той.