Парламентът на Черна гора прие закона за религиозните общности и собствеността им в страната на фона на протести в редица черногорски градове, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
В подкрепа на закона гласуваха 45 депутати от 45 присъстващи в 81-местния парламент. Гласове "против" и въздържали се нямаше, тъй като гласуването протече след принудителното извеждане от залата на опозиционните депутати, които бяха задържани от полицията.
По-рано депутатите от опозиционната коалиция Демократичен фронт поискаха да се внесат изменения в текста в диалог със Сръбската православна църква, която според тях е ощетена от предложения законопроект. Управляващата коалиция отказа да внесе изменения в текста и опозицията заяви, че няма да позволи гласуване на документа. В парламентарната зала беше хвърлено балонче със сълзотворен газ и последваха масови сбивания между няколко десетки депутати.
Полицията задържа всички депутати от опозицията, които бяха лишени от правото да участват в работата на парламента за 15 дни.
В редица градове на Черна гора се състояха протести срещу закона с блокиране на пътища. Арестувани са близо 60 души, в това число депутатите от опозицията.
Съгласно новоприетия закон религиозните общности трябва да представят доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г., когато Черна гора става част от Сърбо-хърватско-словенското кралство (по-късно Югославия).
Сръбската православна църква казва, че това ще я лиши от имуществото й, включително средновековни манастири и храмове. Правителството отрича това.
Населението на Черна гора е предимно православно, като основната църква е Сръбската православна църква. Отделната Черногорска православна църква не е призната от останалите православни църкви.
Президентът на Черна гора Мило Джуканович обвини Сръбската православна църква, че следва просръбска политика и се опитва да подкопае държавността на Черна гора.