Собствеността на почивния комплекс "Камчия", намиращ се на 30-на километра южно от Варна, може да премине в ръцете на федералното руско правителство. Това става ясно от отговор на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров на въпрос зададен от депутат от думата. В момента собственик на комплекса е московското кметство, пише "Дневник".

"На черноморското крайбрежие в България има един красив оздравителен компекс "Камчия", собственост на кметството в Москва... Не е ли време правителството да създаде руски хуманитарен център на базата в Камчия като основна чуждестранна културна и хуманитарна платформа за насърчаване на нашите интереси в Европа?", се пита във въпроса на руския народен представител. 

В отговора си Лавров се съгласява, че това е уникален проект и че той може да играе ролята на "мека сила". Той си спомня, че мястото се радвало на огромна популярност сред младите хора, сред спортистите и сред желаещите да развиват контакти "между хората, между гражданите на Русия, България и други страни". Лавров обаче вижда и проблеми.

"Напоследък се натрупватмного негативни тенденции в ситуацията около този комплекс. Редица сгради са затворени, редица се изплащат. Собствеността не е много ясна, има някои данъчни дългове и други смущаващи фактори."

След това идва и възможното "решение", което руската власт смята да приложи. Именно - одържавяването на комплекса. По думите на Лавров идеята съществува още от посещението на премиера Дмитрий Медведев в България.

"По-специално беше предложено кабинетът на кмета на Москва и руското правителство, представлявано тогава от Министерството на образованието, да разработят варианти за прехвърляне на този имот във федерална собственост и да се осигури неговото бюджетно финансиране."

Лавров обаче изразя съжалението си, че "бюрократичната машина се върти бавно", но допълва, че се надява скоро въпросът да бъде разгледан на оперативна среща на постоянните членове на Съвета за сигурнсот на Руската федерация (бел. ред. - на който член е президентът Путин).

"Надявам се, че там, с участието на министър-председателя и всички ведомства, които могат да улеснят прилагането на тази схема, ще можем да стимулираме такова решение под председателството на президента. Надявам се това да стане бързо, защото според нашата оценка ситуацията обаче много бързо се влошава."

Предисторията

Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" беше създаден с договор между България и Русия през 2008 г., когато беше одобрен от правителството, ръководено от Сергей Станишев, и подписан от Емилия Масларова - тогавашен социален министър. Според текста на споразумението "Камчия" е еднолично акционерно дружество със собственик местното московско правителство. Освен това - Министерски съвет отпусна близо 8 млн. лв. за подпомагане на изграждането на инфраструктура около проекта. 

Москва имаше планове да се раздели с комплекса още през 2015 г., когато той беше обявен за продан с начална цена от близо 70 млн. евро. След като обаче продажбата не беше осъществена, явно руската държава най-накрая намери приложение за мястото - мека сила, прокарваща интересите на Русия. 

Всъщност самият комплекс е разположен на повече от 300 дка земя, върху които са построени хотелски комлекс, детски лагери, лечебни центрове, възпитателни центрове и малко вилно селище. Според официалната информация в комплекса могат да бъдат настанени до 2000 гости в малко над 600 стаи.