Най-новата творба на Банкси – интерпретация на сцената с раждането на Исус – бе показана в хотел във Витлеем. Наречено "Витлеемската следа" (The Scar of Bethlehem), произведението изобразява Мария, Йосиф и Младенеца, но над неговата люлка не свети Витлеемската звезда, а има дупка от куршум.

Хотелът, в който е разположена "Витлеемската следа", отваря врати преди две години и е пълен с изкуството на уличния артист, тъй като той помага за дизайна на интериора. Познат е по света с "най-грозната гледка в света" – към стената между Витлеем и Йерусалим.

"Това е чудесен начин да се припомни историята на Витлеем, Коледната история, по различен начин – да накараме хората да мислят повече за това как палестинците живеят във Витлеем", казва мениджърът на хотела.

Стената между Витлеем и Йерусалим започва да се издига през 2002 г. по предложение на израелското правителство. Създадена е от бетон и желязна ограда на места – израелците смятат, че тази преграда ги предпазва от нападения, но палестинците твърдят, че се чувстват отделени от Йерусалим.

Най-интересната стая във въпросния хотел е "Стаята на Банкси", или стая номер 3. Там посетителите спят на огромно легло, разположено под графит на палестинец и израелец, заети с борба с възглавници.

Площад Славейков