"Преход означава да направиш от рибената супа аквариум. От комунистическа държава да направиш държава, която функционира по нормалните правила на света. България от доста време е такава държава, иначе нямаше да бъде в НАТО и ЕС. Ако разбираме прехода като път към всемирното щастие и всеки да е доволен - той трае безкрайно. Демокрацията ражда недоволство всяка минута. В тираничните режими трябва да си налягаш парцала и да си мълчиш. Недоволството е повече от естествено. Недоволни хора ще продължава да има".

Така Филип Димитров, бивш премиер, настоящ конституционен съдия и зам.-шеф на на Венецианската комисия, коментира пред БНТ резултатите след 30 години преход от комунизъм към демокрация. Димитров се върна и във времето, когато бе министър-председател и поиска вот на доверие. И заяви, че схващането, че е поискал такъв вот, защото е много морален, е погрешно.

"Дами и господа, така се прави в политиката!", заяви Димитров.

Той добави, че се е надявал правителствената криза да бъде последвана от парламентарна. Тогава обаче с мандата на ДПС и подкрепата на БСП бе създадено правителството на Любен Беров.

"Самата техника да се иска вот на доверие е най-естественото нещо. Не по морални съображения. Не казвам, че нямам такива, но това е едно политическо действие, така се прави. Настоящият премиер направи същото. С първото си правителство поиска вот на доверие", каза Димитров.

Той коментира и казуса с главния прокурор и създаването на механизъм за контрол върху него, който бе предмет на внимание и на Венецианската комисия.

"Главният прокурор не извършва престъпления всеки вторник. Но някакъв такъв механизъм тряба да съществува", каза Димитров.

И допълни, че в противен случай се създава усещане за недосегаемост. Димитров допълни, че в Конституцията няма нито дума за недосегамеост и освен всичко друго има нужда от усъвършенстване на институционалната култура. Той обясни, че според основния закон главният прокурор осъществява контрол на законност. И е въпрос на институционална култура и законодателно решение дали този главен прокурор ще бъде "Вишински" или ще контролира в законови рамки.

Димитров приветства експертния дебат, който е започнал президентът Румен Радев за промени в Конституцията. Според него това ще сложи край на "театрални и пи ар упражнения", свързани с нея.

Димитров коментира и темата със Северна Македодния, тъй като България първа призна независимостта на Република Македония именно по време на неговия мандат.

"Моят род по бащина линия е от Макдония. Прадядо ми е бил заточеник в Диарбекир. Дядо ми е загинал в Първата световна война. Не мога да казвам на моите братовчеди в Крива Паланка какви са те. Прсто не върви. Чудесно се разбираме на езика. Вярно, не съм чувал някой австриец да обяснява, че неговият език е австрийски. За някой може да е много важно как да назовава езика си. Това може да бъде спор между учени, дебат на маса, не междудържавни отношения", каза Димитров.