Политици, адвокати, държавни служители, счетоводители са сред общо 334-мата арестувани днес при мащабна международна операция на италианската полиция срещу калабрийската мафия, разпростряла се и в България. Кои са задържавните у нас обаче все още не е известно.

Новината съобщават агенция АНСА и "Кориере дела сера".   

Арести са извършени в Калабрия, Ломбардия, Пиемонт, Венето, Лигурия, Емилия Романя, Тоскана, Лацио, Сицилия, Пулия,  Кампания и Базиликата. Както и на териториите на България, Германия и Швейцария.

Сред задържаните са бившият депутат от партията на Силвио Берлускони "Форца Италия" Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентиа и известният бизнесмен Марио Артуса и др.

Други се издирват.

"Това е най-голямото разследване след мегапроцеса в Палермо. Всички заподозрени са общо 416 души. В мащабната операция срещу калабрийската мафия участваха над 2500 души от спецчастите на карабинерите, както и екипи парашутисти, мобилни отряди, следствени кучета", е заявил окръжният прокурор на Катандзаро Никола Гратери.

Акцията е стартирала в четвъртък. Тя е насочена срещу клана Манкусо ди Лимбади, който се свързва с убийства, пране на пари, рекет, изнудване и мн.др.

Съобщава се и за запорирано имущество и активи за над 15 милиона евро.

Засега българските власти не са съобщили нищо за случая на наша територия.

По-късно обаче от МВР казаха, че при операцията е задържана българска гражданка. Към момента не се предоставя допълнителна информация, тъй като действията по разследването са в ход.