След като вчера правителството взе решение за отпускане на 24 483 934 лева за открития през 2013 г. Дунав мост-2, днес от ГЕРБ решиха да обяснят в подробности и от парламентарната трибуна какво е наложило този финансов транш към бюджета на транспортното министерство за годината. Още вчера стана ясно, че средствата са заради загубено дело от страна на България пред Международния арбитражен съд в Париж и ще отидат при ищеца - испанската компания, построила съоръжението, свързващо Видин с Калафат - FCC Construction. А причината, изтъкната днес, е: кабинетът "Орешарски".

От трибуната депутатът Александър Ненков изчете декларация. В която описа "пътя" на делото пред арбитражния съд и обвини за осъдителната "присъда" "безхаберното управление на правителствата на БСП".

През 2013 г. строителят на Дунав мост-2 FCC заявява претенция за изплащане на допълнителни близо 11 млн. евро, тъй като в хода на изпълнение на договора е възникнала необходимост от материал за насипи, който да бъде осигурен извън територията на обекта, а държавата се е забавила да осигури учредяването на концесия за добив. Нито по българското законодателство, нито по договора държавата има подобен ангажимент. Въпреки това обаче в свое писмо до управителя на компанията от 5 август 2014 г. вицепремиерът в правителството на Орешарски - г-жа Даниела Бобева, признава претенцията към българската държава в размер на 11 милиона евро, както и "съжаление", че правителството не може да плати тези суми, тъй като държавата няма необходимите финансови средства за тази година, разказа Ненков.

"Без по никакъв начин да потърси правата си, правителството на Орешарски абсолютно необяснимо признава дълга, който нито по закон, нито по договора българската страна следва да дължи. Съдействие, което струва близо 28 милиона лева на българския гражданин (впоследствие лихвите са малко намалени). Арбитражният съд се позовава именно на това писмо от правителството на Орешарски като признание за дължимото. От друга страна, същото ни лишава от основателни възражения по претенцията", посочи депутатът от управляващата партия.

И заяви, че това е "поредната сметка, завещана ни от БСП". След което припомни историята на самия Дунав мост-2 - по-точно как допреди идването на ГЕРБ на власт на строителната площадка "имаше само един насип и няколко излети пилона в неплавателната част на реката".

В отговор Таско Ерменков от левицата заяви, че от ГЕРБ били "евтини на брашното и скъпи на триците", като даде пример как се забравяли "600 млн. евро, загубени заради недалновидното решение на ГЕРБ да прекрати АЕЦ "Белене".

"Искам да припомните вие конкретно много обстоятелства по строителството на Дунав мост-2. Припомнете на г-н Ненков тези обстоятелства, че това беше тотално провален проект от правителството на НДСВ...", посочи и Манол Генов.