Малтийският премиер Джоузеф Мускат трябва незабавно да подаде оставка. Докато той продължава да заема този пост, съществува риск от компрометиране на разследванията на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция през 2017 г.

Това се казва в приета днес с голямо мнозинство резолюция на Европарламента. Тя бе подкрепена от 581 депутати. Против нея гласуваха 26 души, а 83-ма се въздържаха.

Всички 17 български евродепутати без изключение гласуваха „за“, показва справка от поименния вот..

Евродепутатите са загрижени относно надеждността на разследванията на убийството на Галиция и липсата на напредък по свързаните с него обвинения. В документа са посочени 

В текста се посочват твърденията за корупция и пране на пари срещу Мускат, и по-точно срещу началника на кабинета и му срещу бившия министър на туризма, други представители на правителството и частни компании и лица свързани с тях. Паралелните разследвания не са напреднали или дори не са били започнати.

„Ставащото в Малта през последните години е довело до сериозни и трайни заплахи за принципите на правовата държава, демокрацията и основните права“, заявяват депутатите.

Те изтъкват безпокойството си относно свободата на медиите, независимостта на полицията и съдебната система, свободата на мирни събрания и разделението на властите.

В резолюцията се приветстват скорошните изявления на зам.-председателката на Еврокомисията Вера Йоурова, че липсата на съдебни реформи в Малта би могла да бъде основание за задействане на процедурата по член 7. За такава възможност намекна вчера и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

ЕП настоява също Малта да сложи край на схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции. По този начин на практика островната държава продава европейско гражданство. А това е заплаха за борбата с прането на пари и трансграничната престъпност, както и за целостта на Шенгенското пространство.

Резолюцията приветства и създаването на годишна Европейска награда „Дафне Каруана Галиция“ за изключителни постижения в разследващата журналистика.