Норвегия загуби вчера две дела в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, заведени от полякиня и сомалийка, чиито деца са били отнени от социалните власти и настанени в приемни семейства.

Тъжителките доказаха, че властите са нарушили правото им на личен и семеен живот, регламентирано от член 8 на Европейската конвенция за правата на човека.
Съдът нареди на Норвегия да плати обезщетение от 25 000 евро за морални щети на полякинята, идентифицирана с инициали, а сомалийката, посочена като Мария Абди Ибрахим, не е искала парично обезщетение.

И двете жени са самотни майки. Полякинята, която живее в Норвегия от 31 години, сега е на 51 години. Родила е син през 2009 след изкуствено осеменяване. Детето няма регистриран баща и майката е единствената, отговорна за него. При раждането лекарите го диагностицират като недоразвито.

След сигнали за липса на нормален контакт между майката на сина, което се отразява отрицателно на развитието му, норвежките социални власти го настаняват първо в спешно приемно отделение за отглеждане на деца през 2012 г., а шест месеца по-късно - при приемно семейство. Майка му получава право да го вижда два пъти годишно за по два часа под надзор. Оттогава тя води безрезултатни съдебни битки против решението.

Ибрахим (26 г.) е родила сина си през 2009 г. в Кения, където като бременна избягала от Сомалия. Нямала е брак с бащата, който не признава бащинство над детето.
През 2010 емигрира в Швеция, а оттам се мести при братовчеди в Норвегия, където кандидатства за статут на бежанка. Хуманитарна институция, към която се обърнала за помощ, докладвала на властите, че животът на бебето е изложен на опасност. Те й го отнели и го настанили в приемно християнско семейство. Съдът позволил на майката да вижда детето си шест пъти годишно за по един час, а през 2015 г. Върховният съд окончателно й отнел родителските права. Институцията отхвърлила искането й да вижда сина си, за да съхрани неговите мюсюлмански корени.