Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Всички прокурори са независими.. Този термин „независим прокурор“ е обиден към прокуратурата.“

Това каза днес Иван Гешев в първото си изявление пред журналисти в качеството му на новия главен прокурор на България.

Думите му бяха в отговор на въпрос какво мисли за инициираните от властта разговори за независим прокурор, който да може да разследва главния – по препоръка на Венецианската комисия.

„Знаете ли какво е Венецианската комисия?“, попита Гешев журналистите.

И наблегна на това, че е експертен съвет извън структурите на Европейския съюз - формално техните препоръки не са задължителни. По думите му в някои неща с нейните препоръки трябва да бъдат обсъдени, в някои има логика, а други "сочат, че не са изключително добре запознати с нашето законодателство“.

Гешев също така наблегна, че правителството е поело ангажимент да изпълни препоръките, но „в рамките на българската Конституция“ (бел.ред. – тоест, без да се пипа властта на главния прокурор над всеки един прокурор).

Смяната на върха.

В речите си днес издаващият поста Сотир Цацаров и приемащият щафетата Иван Гешев демонстрираха критично отношение към обявените от президента Румен Радев консултации за конституционни промени, касаещи единоначалието в прокуратурата.

Цацаров ги определи иронично като „т.нар. консултации за т.нар. конституционен модел“, а Гешев обяви, че засега не е видял реални дебати, а само „политически въпрос - в него няма право“. Той обаче каза и новина, че след Нова година мисли да създаде консултативен съвет от изтъкнати юристи към главния прокурор.

И двамата с Цацаров в рамките на речите си точно по два пъти засегнаха тема, за която не е трудно всеки да се досети кого визираха: Цацаров говори, за "онези, които 7 г. използваха политическите си кариери и пребиваването си във властта за словесни атаки срещу прокуратурата и главния прокурор".

"Всички те така и не разбраха, че предизвиканите от тях и менторите им битки всъщност направиха всички нас по-силни", заключи Цацаров.

Той каза още, че "лесен мандат няма" освен за "онези, които не правят нищо", и второ - че е напълно убеден, че прокуратурата ще остане в съдебната власт.

Вторият му лайтмотив беше, че трябва да се уважават съдиите, но не малцината "за които тогата се измерва в политика и в грантове".

В пълен синхрон и Гешев посочи на два пъти кой е врагът - първо каза, че няма да се оправдава и да прехвърля отговорности за проблемите на прокуратурата, защото прехвърлянето на вина било "лесният път избран от някои други".

И още, че ще...

"... защитаваме прокуратурата от политически атаки, целящи нейната дестабилизация или откровено нейното унищожение!".

Гешев заяви в типичния си стил:

"Знам, че ще е трудно и тежко, но то никога не е било друго!"

Иначе и той наблегна още, че прокуратурата (изпращайки писма на подкрепа за него, б.р.) е показала, че е "екип, който може сам да решава собствените си проблеми".

Той завърши изказването си с цитати от Ейбрахам Линкълн и Васил Левски, че "дела трябват, а не думи".

Другата новина за деня съобщи Сотир Цацаров, който каза пред медиите, че встъпва като шеф на КПКОНПИ в петък. На въпрос ще има ли церемония и ще бъдат ли канени медиите, той отговори с усмивка:

"Не, просто ще отида на работа."

А първото официално интервю е пред...

С това обаче медийните изяви на Гешев за деня не приключиха. Новият главен прокурор не отиде да ръководи първото си заседание като член на ВСС и председателстващ Прокурорската колегия, в която ще участва следващите 7 години по право. Вместо това той по същото време даде интервю пред уважаваната в прокурорските среди медия "Пик". За първата си тв изява като обвинител номер едно той избра и уважаваните освен в прокурорските - и в медиийните среди лица - Ива Николова и Звездомира Мастагаркова. 

Медията обяви още преди часове 13 ч като начало на невижданото интервю на Гешев. ВСС пък бе със "закован" от години час на заседание -13:30 ч. И с дневен ред от 19 точки, плюс 20 допълнитлни, т.е. - общо 39.

Ситуацията се получи малко тъжна, защото на входа на ВСС го очакваха екипи на други медии като Канал 3 и Нова тв. Наложи им се да си тръгнат с кадри на Евгени Диков, който водеше последното за годината (и първо в мандата на новия главен прокурор) заседание на колегията. Именно прокурорската колегия на ВСС с небивало единодушие от 11 гласа - включитено този на Сотир Цацаров - издигна Иван Гешев за поста. Което на свой ред бе използвано с аргумента, че той е "изборът на гилдията".

Гешев бе и изборът на самия сайт "Пик". Ръководството и екипа му организираха поредица от "контрапротести" в негова защита по време на избора му.

Ето и първото изявление на Гешев пред журналисти в качеството му на главен прокурор:

Цялата церемония по встъпването - с все произнасянето на клетва и подписването на акта за встъпване, продължи под 15 минути. Уважиха я председателката на парламента Цвета Караянчева, бившите главни прокурори проф. Васил Мръчков и Никола Филчев, конституционни съдии като Атанас Семов, Таня Райковска, Марияна Карагьозова и Красимир Влахов, цялата Прокурорска колегия на ВСС и части от Съдийската, бивши служебни премиери като Огнян Герджиков и Георги Близнашки, министърът на правосъдието Данаил Кирилов и цялото ръководство на МВР.

Председателят на ВКС Лозан Панов не се появи.

Коментари

Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Психодесните

газ пи**ят.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Слугите на Пеевски

отдавна са на пангара. Просто ще го осъзнаят последни.

Това, което ясно се видя от аферата Гешев е,

че цвинокиовата партенка за "Решетников" е лъжа за бавноразвиващите се и че тя беше пусната в употреба, за да може мутроолигархията да си гарантира пълната сервилност на институциите. За щастие, това с президентската не се случи. За жалост, в община София мутроолигархията спечели, с подкрепата на автентично-дясната си ръка, разцепила протестния вот за пореден път. Друго, което се вижда също много ясно е, че президентската (а и всяка друга държавна) институция работи най-добре когато в нея има сравнително независим от мутроолигархията човек, а не представител на същата тая мутроолигархия като Роската Плювналиев. Подобно, но наопъки е положението в изпълнителната власт, където представителите на пост-виденовата мутроолигархия, от образи като Нено Димов и Пешо Белото, до откровени мутрагени като Томислав Дончев и Влади Горанов слушкат, папкат и вредят на народа.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ПРАВИЛНО, ГЕШЕФТКО!!!

„Терминът „независим прокурор“ е обиден, тъй като всеки прокурор е независим.“ Та в таз връзка да та питаме - ша продължиш ли традицията от ЦацаАриела - "всяка сряда на доклад" ( по думите на ББ) при изпълнителната власт?! Щото с клетвата си продължи традицията на прокурВатурата - да са кълнеш пред тясно семейния си прокуроро-съдийски кръг от тез, които те ИЗБРАХА..
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Защо клетвата му не е приравнена на клетвата на съдиите в КС???

Та да се повтори цирка с НЕ присъствието на преЦедентин Чехльо.. И една съдийка - избрана и УТВЪРДЕНА ОТ ПАРЛАМЕНТА, за която Фидосовица писа дори до ЕК, ЕС, ЕП и т.н., колко добър юрист е, НЕ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ.. Само с едното фръцване на Чехьото от церемонията..
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Голям майтап. Уплашиха от

Голям майтап. Уплашиха от протеста и преместиха предаването на щафетата между Цацаров и Гешев с един ден напред. Милият ми "Главен", ами много страхлив се оказа. Не може да бяга, започва кампания която да му покаже ясно и недвусмислено - не може човек който е скрил 550 милиона кредита на Пеевски да бъде главен прокурор. Каквито и мафиоски трикове да прилага. Та вместо редовната среща при премиера, почти в същия състав се събрали за да предадат поста. Страх, страх, страх.
 Nick  F's picture
Nick F
Nick F

Абе ...

Независим прокурор: Терминът "Гешев" е обиден.

Ето една поредица от грешни съждения:

1. "Цацаров ги определи иронично като „т.нар. консултации за т.нар. конституционен модел“, а Гешев обяви, че засега не е видял реални дебати, а само „политически въпрос - в него няма право“ - Твърдението, че в този въпрос няма право е тотално погрешно. Колко набързо тези двамата правят всяка претнция към техните задължения и права политическа, а изобщо не желаят да видят колко много общо с правото имат тези претенции. 2. "Вторият му лайтмотив беше, че трябва да се уважават съдиите, но не малцината "за които тогата се измерва в политика и в грантове" - Колко бързо определят претенциите към тях и тяхното положение в съдебната система като следствие само и единствено от ...."грантове"? Защо непрекъснато се повтаря този рефрен? Ми защото с него най-лесно могат да обвинят опонентите си. 3. "... защитаваме прокуратурата от политически атаки, целящи нейната дестабилизация или откровено нейното унищожение!" - Тук Гешев направо си признава че мястото на главния прокурор е по-скоро политическо, от колкото правно.

Моделът "Филчев" беше надграден

за пореден път от пост-виденовата олигархия. Знаете на кого да благодарите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.