„Всички прокурори са независими.. Този термин „независим прокурор“ е обиден към прокуратурата.“

Това каза днес Иван Гешев в първото си изявление пред журналисти в качеството му на новия главен прокурор на България.

Думите му бяха в отговор на въпрос какво мисли за инициираните от властта разговори за независим прокурор, който да може да разследва главния – по препоръка на Венецианската комисия.

„Знаете ли какво е Венецианската комисия?“, попита Гешев журналистите.

И наблегна на това, че е експертен съвет извън структурите на Европейския съюз - формално техните препоръки не са задължителни. По думите му в някои неща с нейните препоръки трябва да бъдат обсъдени, в някои има логика, а други "сочат, че не са изключително добре запознати с нашето законодателство“.

Гешев също така наблегна, че правителството е поело ангажимент да изпълни препоръките, но „в рамките на българската Конституция“ (бел.ред. – тоест, без да се пипа властта на главния прокурор над всеки един прокурор).

Смяната на върха.

В речите си днес издаващият поста Сотир Цацаров и приемащият щафетата Иван Гешев демонстрираха критично отношение към обявените от президента Румен Радев консултации за конституционни промени, касаещи единоначалието в прокуратурата.

Цацаров ги определи иронично като „т.нар. консултации за т.нар. конституционен модел“, а Гешев обяви, че засега не е видял реални дебати, а само „политически въпрос - в него няма право“. Той обаче каза и новина, че след Нова година мисли да създаде консултативен съвет от изтъкнати юристи към главния прокурор.

И двамата с Цацаров в рамките на речите си точно по два пъти засегнаха тема, за която не е трудно всеки да се досети кого визираха: Цацаров говори, за "онези, които 7 г. използваха политическите си кариери и пребиваването си във властта за словесни атаки срещу прокуратурата и главния прокурор".

"Всички те така и не разбраха, че предизвиканите от тях и менторите им битки всъщност направиха всички нас по-силни", заключи Цацаров.

Той каза още, че "лесен мандат няма" освен за "онези, които не правят нищо", и второ - че е напълно убеден, че прокуратурата ще остане в съдебната власт.

Вторият му лайтмотив беше, че трябва да се уважават съдиите, но не малцината "за които тогата се измерва в политика и в грантове".

В пълен синхрон и Гешев посочи на два пъти кой е врагът - първо каза, че няма да се оправдава и да прехвърля отговорности за проблемите на прокуратурата, защото прехвърлянето на вина било "лесният път избран от някои други".

И още, че ще...

"... защитаваме прокуратурата от политически атаки, целящи нейната дестабилизация или откровено нейното унищожение!".

Гешев заяви в типичния си стил:

"Знам, че ще е трудно и тежко, но то никога не е било друго!"

Иначе и той наблегна още, че прокуратурата (изпращайки писма на подкрепа за него, б.р.) е показала, че е "екип, който може сам да решава собствените си проблеми".

Той завърши изказването си с цитати от Ейбрахам Линкълн и Васил Левски, че "дела трябват, а не думи".

Другата новина за деня съобщи Сотир Цацаров, който каза пред медиите, че встъпва като шеф на КПКОНПИ в петък. На въпрос ще има ли церемония и ще бъдат ли канени медиите, той отговори с усмивка:

"Не, просто ще отида на работа."

А първото официално интервю е пред...

С това обаче медийните изяви на Гешев за деня не приключиха. Новият главен прокурор не отиде да ръководи първото си заседание като член на ВСС и председателстващ Прокурорската колегия, в която ще участва следващите 7 години по право. Вместо това той по същото време даде интервю пред уважаваната в прокурорските среди медия "Пик". За първата си тв изява като обвинител номер едно той избра и уважаваните освен в прокурорските - и в медиийните среди лица - Ива Николова и Звездомира Мастагаркова. 

Медията обяви още преди часове 13 ч като начало на невижданото интервю на Гешев. ВСС пък бе със "закован" от години час на заседание -13:30 ч. И с дневен ред от 19 точки, плюс 20 допълнитлни, т.е. - общо 39.

Ситуацията се получи малко тъжна, защото на входа на ВСС го очакваха екипи на други медии като Канал 3 и Нова тв. Наложи им се да си тръгнат с кадри на Евгени Диков, който водеше последното за годината (и първо в мандата на новия главен прокурор) заседание на колегията. Именно прокурорската колегия на ВСС с небивало единодушие от 11 гласа - включитено този на Сотир Цацаров - издигна Иван Гешев за поста. Което на свой ред бе използвано с аргумента, че той е "изборът на гилдията".

Гешев бе и изборът на самия сайт "Пик". Ръководството и екипа му организираха поредица от "контрапротести" в негова защита по време на избора му.

Ето и първото изявление на Гешев пред журналисти в качеството му на главен прокурор:

Цялата церемония по встъпването - с все произнасянето на клетва и подписването на акта за встъпване, продължи под 15 минути. Уважиха я председателката на парламента Цвета Караянчева, бившите главни прокурори проф. Васил Мръчков и Никола Филчев, конституционни съдии като Атанас Семов, Таня Райковска, Марияна Карагьозова и Красимир Влахов, цялата Прокурорска колегия на ВСС и части от Съдийската, бивши служебни премиери като Огнян Герджиков и Георги Близнашки, министърът на правосъдието Данаил Кирилов и цялото ръководство на МВР.

Председателят на ВКС Лозан Панов не се появи.