Административният съд във Видин задължи прокуратурата да отговори на запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация за това... какво работи Иван гешев. Гешев утре ще встъпи официално в длъжност главен прокурор със 7-годишен мандат.

Това обяви гражданското сдружение БОЕЦ, подало искането по ЗДОИ, но получило мълчалив отказ от страна на държавното обвинение.

На 13 август от БОЕЦ отправят питане до прокуратурата относно делата на Гешев заради твърдения, че е сключвал "срамни" и "криминални" по думите им сделки "с лица и организирани престъпни групи за данъчни измами и източване на ДДС".

По конкретно от сдружението искат да знаят:

1. По колко наказателни производства (в досъдебна и съдебна фаза) е бил наблюдаващ прокурор Иван Стоименов Гешев за периода от командироването му в Софийска градска прокуратура през 2009г. до настоящия момент?

2. Колко от водените от него наказателни производства за същия период са приключили с осъдителни и колко с оправдателни присъди – брой на осъдени и оправдани лица по делата? Колко от досъдебните производства водени от него за този период са прекратени с постановление на прокурора?

3. Колко от водените от него наказателни производства за същия период са за престъпления от глава седма от особената част на наказателния кодекс – престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система (чл.253 – чл.268 НК)?

4. Колко от водените от него наказателни производства по т.3 са приключили с осъдителни и колко с оправдателни присъди – брой на осъдени и оправдани лица по делата? Колко от делата по т.3 са приключили със споразумения между прокурора и подсъдимите? По колко от сключените споразумения е отнето или конфискувано незаконно придобито имущество и в какъв размер?

5. Колко от водените от него наказателни производства са за престъпления по чл.321, ал.1 от НК – за образуване или ръководене или по ал.2 – участие в организираната престъпна група? Колко от водените от него наказателни производства са за организирана престъпна група, извършваща престъпления срещу данъчната система с користна цел по ч. 321, ал. 3 от НК?

7. Колко от водените от него наказателни производства по т.5 са приключили с осъдителни и колко с оправдателни присъди – брой на осъдени и оправдани лица по делата? Колко са прекратени с постановление на прокуратурата? Колко от делата по т.5 са приключили със споразумения между прокурора и подсъдимите? По колко от сключените споразумения е отнето или конфискувано незаконно придобито имущество и в какъв размер?

8. Какъв е общият брой на внесените от прокурор Иван Стоименов Гешев обвинителни актове в съда от командироването му в СГП през 2009г. до 31.07.2019г.? Какъв е общият брой на внесените от него в съда споразумения за същия период?

На 27 август ВКП информира БОЕЦ, с писмо подписано от Ася Петрова, една от заместничките на Сотир Цацаров (бъдещ председател на КПКОНПИ, б.р.), че препраща заявлението ни на Емилия Рисунова – градски прокурор на София и административен ръководител на СГП. И следва мълчание. 

Мълчалиявият отказ стига до административния съд, който сега, с неподлежащо на обжалване решение, задължава прокуратурата да отговори на питанията на БОЕЦ.