Десетки хиляди души протестираха срещу премиера на Чехия Андрей Бабиш, след като миналата седмица главният прокурор на страната реши, че незаконно е било прекратено разследване срещу министър-председателя по подозрения за измама и злоупотреба с европейски фондове, съобщи Ройтерс. 

 

 

Аферата, наречена "Щъркелово гнездо", е за близо 2 млн. евро от европейски субсидии, свързани с едноименния спа курорт.

Според протестната група "Милион момента за демокрация" в центъра на града са се събрали между 60 000 и 80 000 души, докато полицията оцени броя на демонстрантите на 50 000.

 

Протестиращите призовават Бабиш изцяло да се дистанцира от бизнес интересите си или да подаде оставка до края на годината.

В началото на демонстрацията бе запазена минута мълчание за шестте жертви на стрелбата в болница в град Острава вчера сутринта.

Бабиш е под натиск от няколко страни. Според медии Европейската комисия може да поиска да бъдат възстановени субсидии за милиони евро, които са били насочени към свързания с него холдинг "Агроферт".

Снимка АП/БТА

В средата на ноември предишната демонстрация събра четвърт милион души. Следващият протест е планиран за след седмица.

Бабиш, който е на 65 години и е на власт от 2017 г., отрича всякакви неправомерни действия по наказателното дело и също така многократно казва, че отговаря на всички законови изисквания за конфликт на интереси, като създава структурата на фонда.