Наближава онова време в годината, в което моловете се превръщат в нещо като "Коледата невъзможна" и само един много амбициран да зарадва детето си баща (с мускули, впоследствие губернатор на Калифорния) може да се осмели да се бори за заветната играчка. Да, да направиш подарък е едно от най-хубавите преживявания. По-хубаво от това да получаваш подаръци, защото знаеш, че си лично отговорен за спонтанния прилив на щастие у любимия човек, когато разопакова кутията с панделката.

Има обаче нещо още по-добро - да зарадваш някого с подарък, парите за който отиват за смислена кауза. Или с други думи - да направиш не само Коледата възможна за някого, когото може и да не познаваш, но той се нуждае от теб.

Ако все още не сте чували за това какво е социално предприемачество, сега е най-добрият момент да се запознаете с каузата на darpazar.bg ("ДарПазар")

Това е онлайн платформа за продукти и услуги с кауза на български социални предприятия.

На нея се предлагат различни по вид изработени от хора в риск изделия, средствата от продажбата на които отиват в тези предприятия за подпомагане на дейността им: за деца в неравностойно положение, за възрастни хора в отдалечени селища, за опазване на културни традиции, за опазване на природата, за здраве, спорт и мн. др.

Всеки закупен подарък отива за конкретна кауза, описана в платформата. Като например за образователни материали за деца в предучищна и начална училищна възраст и деца със специални образователни потребности. Или да дадете възможност на младите учени от българските експедиции до Антарктида да стигнат до повече училища в различни населени места в България и да пренесат в тях магията на Ледения континент, знанията си за опазването на околната среда и мн. др.

Създатели на платформата са Аксенчър България и Български център за нестопанско право. Аксенчър (Accenture) е водеща международна компания, която предоставя широк спектър от услуги като дигитални услуги, технологии и др. Компанията има 469 000 служители в повече от 120 държави.

Български център за нестопанско право пък е добре позната у нас гражданска организация, чиято цел е да подкрепя развитието на средата за неправителствените организации, за да развиват инициативите си. Организацията е помогнала на повече от 4000 организации към момента.