Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Парламентът възложи на правителството да изготви план за развитието на медийната среда в България, както и да предложи модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост. Решението беше взето единодушно след дебати за свободата на словото в България, които бяха по инициатива БСП.

За пореден път бяха изразени съмнения относно класацията на "Репортери без граници", според която България е на 111-о място по свобода на словото. Най-критичен към тази класация бе Йордан Цонев. Според него тази класация е в интерес на "Сорос обществото", защото в докладите на "Репортери без граници" пишело само за Делян Пеевски. Депутатът Юлиян Ангелов (ВМРО) пък обвърза тази класация с джендър идеологията. Според Ангелов свобода на словото има, но винаги ще има опити за натиск и трябва да се защитават обективните новини.

"Свободата на словото не е всеки да каже каквото си иска. Свободата на словото е да се създадат условия за журналисти, които да отразяват обективната истина. Свободата на словото е да се гарантира тези, чиито професия е това, да не бъдат удавяни от анонимни сайтчета за влияние. Свободата на словото е системна работа на правителството", каза социалистът Крум Зарков.

Колегата му Антон Кутев допълни:

"Цензурата върху определени теми в последните няколко месеца е очевидна. По-сериозен проблем е автоцензурата. Има страх сред колегите. Едни олигарси могат да те уволнят, ако си позволиш да напишеш не това, което трябва. Бойко Борисов освобождава един друг собственик на системата на разпространение, който я управляваше, а сега не му е необходима. Това няма да върне онези вестници, които затвориха заради монопола".

Александър Симов (БСП) допълни, че когато в България липсва свобода на словото, качеството на демокрацията куца.

Министърът на културата Боил Банов обаче изтъкна, че всякакви допълнителни регулации на частните медии са извън демократичните процеси.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.