По-голямата децентрализация на местната власт от централанта отново няма да има. Това решиха днес депутатите при гледането на второ четене на законопроекта за държавния бюджет. 

Предложението за децентрализацията дойде - изненадващо - от БСП като предложение между двете четения. Изненадващо, защото тази политика е по-скоро приоритетна на десните партии, отколкото на левите, каквато е БСП.

Идеята на червените бе една пета от данъка върху доходите и една десета от приходите от ДДС да остават при общините, с което да финансират големите си инфраструктурни проекти. 

 
Отказът на мнозинството от реформата идва на фона на все повечето общини, които се заканиха да вдигнат местните данъци. Те се решиха на тази стъпка, след като министърът на финансите Владислав Горанов прикани кметовете да го направят по време на заседанието на бюджетна комисия преди близо един месец. Заявките за вдигането на данъците пък идват само два месеца след провеждането на местните избори, в които почти никой от избраните нови местни ръководители не обеща такова нещо.
 
 

Така днес депутатите решиха да отредят 3,7 млрд. лв. трансфери за делегирани дейности към общините, трансфери за местни дейности плюс обща изравинителна субсидия от 307 млн. лв. За зимно поддържаване пък отиват 43 млн. лв. 

Общо взето дебатите за финансирането на общините преминаха в познато темпо - БСП искаше повече пари, управляващите отказваха, с минимално участие в разискванията. 

По-рано през деня окончателно бяха приети увеличението на заплатите на учителите със 17%, както и бюджетите на БНТ, БНР и БТА.