Евросъюзът трябва да засили още повече правните изисквания към националните бюджетни рамки и по-добре да наблюдава прилагането им на практика от страните членки.

Това се казва в огласен днес нов доклад на Европейската сметна палата (ЕСП).

Целта на одита е била да оцени дали действията на Еврокомисията след кризата за укрепване на бюджетните рамки на държавите от ЕС са постигнали планираните резултати. Законодателните действия на Съюза са дали тласък, но нормативната рамка може да бъде подобрена. ЕК засега има само ограничена увереност, че страните членки правилно прилагат изискванията.

Освен това съществува риск от разминаване между оценката на Комисията и тази на независимите фискални институции (НФИ) относно съответствието на националните годишни и средносрочни фискални планове с фискалните правила на ЕС. Това би могло да намали ефективността на фискалната рамка на ЕС.

Най-накрая - ефективността на Европейския фискален съвет (ЕФС) е ограничена от сегашната му институционална структура и от факта, че не е достатъчно независим от Комисията. Тя има право да не зачете становището му, без да дава подходящо обяснение.

Ако предложената през 2017 г. нова директива на ЕС, определяща минимални изисквания за бюджетните рамки на държавите членки, бъде одобрена, тя ще коригира много от установените слабости, но не всички. Одиторите дават пример с коригиращия механизъм. Все още не е ясна дефиницията за обстоятелствата, при които той се активира.

ЕК се е забавила с проверката за съответствие на националното законодателство с изискванията на ЕС поради редица причини, но също и поради фактори извън нейния контрол. Одиторите смятат, че нейните оценки как държавите членки действително прилагат тези изисквания, или все още не са направени, или са направени твърде рано, за да имат значение. Поради това те са с ограничена информативна стойност.

Сега мониторингът на ЕК се основава на информацията, предоставена от страните членки, която е насочена предимно към институционалната структура и в по-малка степен към действителното функциониране на бюджетните рамки.

Създаването на Европейски фискален съвет (ЕФС), чиято задача е да прави оценка на фискалната рамка на ЕС и дали фискалната позиция на равнището на еврозоната и на национално равнище е подходяща, е било добра стъпка, отчитат от Палатата. Въпреки това е необходимо засилване на неговата роля и независимост. В момента ЕФС е консултативен орган към Комисията, която не е обвързана с принципа „изпълнение или обяснение“. Тя може да игнорира неговите предложения и препоръки, без да представя каквито и да било мотиви или подходящо обяснение.

Сметната палата препоръчва на Комисията:

да преразгледа изискванията към националните бюджетни рамки, като отчита международните стандарти и добрите практики;

да се стреми да получава по-голяма увереност за функционирането на бюджетните рамки;

да подобри сътрудничеството с НФИ, за да се сведат до минимум различията в оценките за съответствие;

да укрепи Европейския фискален съвет.

От ЕСП припомнят, че страните членки запазват своя суверенитет по отношение на бюджетните политики. Координацията на политиките обаче е необходима, за да се избегне разпространението на отрицателните последици и заплахите за паричната стабилност в еврозоната.